Norme Coca 2023 - 2024

Ma numesc Radu Adelina, am 47de ani si sunt medic primar medicina interna, sef sectie medicala la Spitalul Judetean  Valcea. In1992 cand am terminat Medicina Generala la Craiova,am avut viza si trebuia sa ma duc inS UA Nw York la unchiul meu,pt a profesa acolo.Am trimis inapoi biletul de avion si am decis sa raman in Romania decisa ca va fi bine si cu convingerea ca nu trebuie sa regret alegerea facuta. Au trecut 22 de ani de atunci si desi din afara ar trebui sa fiu mandra de traseul meu profesional,sunt medic primar, sef sectie, am pacienti foarte multi, chiar prea multi,care ma cauta si insista sa se interneze la mine,lucrurile nu stau asa ci chiar diametral opus.De cativa ani ani buni,am inceput sa regret decizia luata atunci si asta nu di motive financiare. Si pe vremea comunistilor medicii erau remunerat prost ,dar macar erau respectati! Acum lucram ca pe banda rulanta, cu pacienti din ce in ce mai multi care vin porniti la spital si considera ca lipsurile ni se datoreaza noua.In media se afirma ca medicii doresc sa nu fie aprovizionata farmacia spitalului cu cele necesare pt ca au procent din vanzarile farmaciilor cu circuit liber de la poasrta spitalului. Asta m-a durut foarte mult pt ca venea din partea unui domn din Consiliul de administratie al spitalului si parea pt necunoscatori ca fiind o certitudine. Care dintre noi nu ar dori sa avem la dispozitie toate necesare pt tratarea si vindecarea cat mai rapida a bolnavului! Satisfactia partea noastra! In garda de joi am vazut peste 50 de bolnavi, era prima zi dupa concediu si deja am dubluri la internati, farmacia nu a mai avut nici ampicilina inj. ca antibiotic si am doar 3 barbotoare de oxigen pe toata sectia medicala in conditiile in care a crecut nr. exacerbarilor la bronsitici si astmatici!

Dupa cele 10 zile de concediu cand am venit am avut glicemia pp la 10 min dupa o banana de 133.In noiembrie dupa 6_7 garzi pe luna intr-o garda aveam 470 glicemia,128/min alura si160/100 mm hg tensiunea si eu sunt hipotensiva!Da, am diabet pe stress, pe descarcarcari de hormoni de contrareglare. Mi-a debutat acum 6 ani, inainte de ex de primariat, cand am avut garzi pana la sf lunii mai si mai trebuia sa merg si la politie sa dau declaratii cu privire la un pacient care murise cu un an inainte la Bucuresti operat de fasceita necrozanta complicata cu MSOF. Cu o saptamana inainte a fost internat la mine pt. discopatie cu sciatia dr, iar vina care mi se aduce este ca a facut injectii cu refen im(diclofenac)si de aici putea lua stafilococul auriu care nici macar nu cred ca era intraspitalicesc pt ca era sensibil la ft multe antibiotice(oxa,augmentin,etc).Vestea a cazut ca un trasnet asupra mea mai ales ca nu mi-as fi imaginat ca acel pacient care trebuia sa revina la neurochirurgie pt trimitere la R MN va dezvolta asa ceva. Atunci am avut glicemie 460mg,trigliceride1200! Da domnilor doctori suntem vinovati de ucidere din culpa si pt ca pacientilor li se administreaza medicamentele injectabil desi ei de fapt pt asta vin la spital. Stiati ca in Italia si cred ca si in alte tari responsabile pacientii semneaza la internare consimtamant prin care accepta ca exista riscuri de contactare de infectii cnozocomiale,riscuri ale manevrelor invazive,ca-si doneaza organele in caz de deces etc. PE NOI CINE NE APARA? Noi avem numai dreptul la munca,conditiile in care lucram ne expun riscurilor si pentru toate numai MEDICUL este VINOVAT. Stiati ca asigurarile de malpraxis pe care suntem obligati sa le platim anual nu ne ajuta cu nimic? Stiati ca nu contin despagubiri morale si oricum daunele morale care se cer se ridica ,,la cer,, ca si noi tot asa suntem platiti in sute de mii de euro! Este normal sa stai 24 de ore in garda sa consulti zeci de pacienti si apoi sa continui cu program normal de lucru? Suntem oameni nu masini, dar vad ca nu se sesizeaza nimeni de acest aspect! Cate drepturi la replica ati vazut dupa cazurile care apar zilnic laTV? Dreptul la replica nu ar face senzatie si nu aduce scoruri dereiting!
Pe noi cine ne apara? Nu am vazut sa apara Colegiul Medicilor sau Sindicatul sa ceara drept la replica, sa se analizeze cazurile de comisii multidisciplinare si sa se comunice ulterior rezultatele pt a se readuce cazurile in memorie. La noi raman doar stirile initiale siautomat medicii sunt vinovati tot timpul.Nu s-a spus niciodata cati medici mor in garzi, cati sunt injunghiati in urgente sau pe salvare, cati am facut hepatita B sau C de la pacienti sau diabet ca mine sau preinfarcte,etc.. De ce? De bine?

De ce pleaca medicii tineri? De bine? Nu cred ca numai banii reprezinta totul,si e singurul motiv pentru care iau calea strainatatii! Am fost rezidenta si salariul acoperea doar 2/3 din costul pampersilor pt fiica mea! Noroc ca am alaptat ca de lapte praf nu mai aveam bani! Este adevarat ca sotul meu medic si el nu a mai facut atunci rezidentiatul pt ca nu am fi avut cum sa supravietuim 2 rezidenti la 30 de ani cand se presupune doar ca nu mai iei si o pensie din cele 2 ale bietilor parinti care se sacrifica si la 70 de ani sa-si vada copilul medic. Oare a meritat mama sacrificiul tau? Acum la 47 de ani si sotul meu este rezident, plateste chirie in euro intr-un centru universtar si sta departe de familie 5 zile pe sapt cand avem un copil adolescent, la o varsta critica si are mai multa nevoie de parinti! Atunci aveam nevoie de bani de pampoersi ,acum nu avem timp ca stam in garzi, dupa garzi suntem legume, mergem la cabinet particular dupa serviciu, ca sa putem trai decent. Castigam prin munca, mai mult de16 ore pe zi am calculat eu si nu mai avem timp sa ne vedem copiii crescuti. acestia stau tot cu bunica de 80 de ani care-si continua sacrificiul ca si -a dorit fiica medic!

Va rog sa cititi tot ce am scris dragi colegi medici prieteni cu mine peFB, sa va ganditi cat de mult simtiti ca mine si ca la un moment dat sigur ca veti avea aceleasi probleme. Dati Share la acest MANIFEST la toti prietenii vostrii medici si poate juristi,avocati, oameni care pot influenta in vreun fel situati in care muncesc medicii in Romania. Nu va spun sa plecati in strainatate ci sa gandim colectiv cum putem aduce la normalitate aceste lucruri!

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro