Norme Coca 2023 - 2024

In plangerea catre DNA apar investigatii cu valoarea analizelor de pana la sapte ori mai mare decat costul normal, servicii raportate, dar neefectuate, radiografii pentru care s-a cerut de 86 de ori mai mult. Iulian Serban (foto), care a condus institutia reclamata, considera ca este nevinovat

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca a sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cu privire la mai multe nereguli care s-au petrecut in cadrul institutiei, in timpul in care Emil Boc era prim-ministrul Romaniei. Una dintre sesizari il are in prim-plan pe fostul director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi, dr. Iulian Serban. Acesta este acuzat ca ar fi savarsit abuzuri grave la nivelul institutiei, acesta fiind si motivul pentru care a fost inlocuit la conducerea CJAS.

CNAS a facut, din iulie, cinci sesizari la DNA referitoare la nereguli privind decontarile si cheltuielile, a anuntat, ieri, presedintele CNAS, Doru Badescu.

Sesizarile au fost inaintate independent de verificarile Curtii de Conturi si ale Corpului de Control al premierului.

Astfel, in 18 iulie, prima sesizare a vizat activitatea Casei de Asigurari de Sanatate Iasi si a avut in vedere raportari de pacienti care s-au prezentat in urgenta, investigatii multiple pentru acelasi pacient sau la care valoarea analizelor era de pana la sapte ori mai mare decat costul normal, precum si servicii raportate, dar neefectuate. Raportarile de pacienti care s-au prezentat la urgenta au venit de la 26 de furnizori de servicii si au reprezentat 33 la suta din totalul cerut spre decontare. In privinta decontarii investigatiilor, au existat si cazuri cand, pentru o radiografie, s-a cerut de 86 de ori mai mult.

Serban: „Nu eu am facut-o, ci persoanele care au acces la foile de observatie”

Fostul presedinte Iulian Serban respinge acuzele formulate de CNAS. „Am fost anuntat de faptul ca s-au constatat nereguli cu privire la numarul de urgente care au fost decontate de CJAS si ca acestea depasesc cu mult media nationala. Daca la nivelul intregii tari, media urgentelor inregistrate este de circa 15-20%, la Iasi este de 30%. Astfel, normal ca s-au decontat mai multi bani decat in intreaga tara. Acest lucru nu este insa ilegal. Daca pe foaia de observatie medicul a scris ca un bolnav a reprezentat o urgenta, eu nu am facut decat sa dau banii. Poate multe dintre urgente nu au fost reale, de aceea se observa o crestere mare. Medicii sunt insa de vina, pentru ca eu nu am stat sa vad daca urgentele au existat cu adevarat. Mi-am facut doar datoria si am decontat sumele care apareau in calculator”, ne-a declarat Iulian Serban. Potrivit acestuia, reprezentantii CNAS ii aduc acuze nefondate, iar procesul de urgente nu se poate verifica in niciun fel. „Eu nu am atacat in instanta decizia de demitere, desi aveam tot dreptul, iar acum tot ei spun ca am facut abuz in serviciu. Mereu am insistat ca urgentele sa fie monitorizate, sa se monteze camere in unitatile spitalicesti, dar nu am fost bagat in seama. Acesta este motivul pentru care s-a furat si s-au inventat pacienti. Nu eu am facut-o, ci persoanele care au acces la foile de observatie si pot pune diagnostice fara a fi verificate de nimeni”, a adaugat Serban.

marți, noiembrie 6th, 2012

www.ziaruldeiasi.ro

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro