Alimentaţia de tip fast-food este gustoasă, comodă şi relativ ieftină, spun specialiştii. Deci rămâne populară, în ciuda recomandărilor medicilor nutriţionişti de a o evita. Dar chiar şi atunci când ceri un banal sandvici cu ou, vei mânca, de fapt, o combinaţie de chimicale, arată studiile.

 

Aproape un sfert din tinerii români mănâncă zilnic la fast-food, arată Barometrul oficial privind tinerii din 2012. În plus, „există mulţi părinţi care le dau copiilor bani şi îi trimit să-şi cumpere ce vor de mâncare, iar copiii sunt atraşi cel mai mult de fast-food – gustos şi ieftin“, subliniază prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet.

Ouăle din sandviciurile de dimineaţă

David DiSalvo, un editor al publicaţiei „Forbes“ a decis să trimită spre analiză la un laborator de specialitate ouăle din sandviciurile vândute la micul dejun în marile lanţuri de restaurante fast-food. A aflat astfel că „ouăle“ sunt, de fapt, o combinaţie bizară de ouă adevărate şi „amestec premium de ou“, mai ales la restaurantele Subway.

Printre ingredientele acestui amestec special se regăsesc glicerina – un solvent folosit în săpunuri, creme şi în unele loţiuni pentru bărbierit, silicat de calciu, folosit la acoperişuri şi la prepararea betonului, precum şi propilenglicol – solvent pentru vopsele, antigel şi deodorantele solide, gumă guar (agent de îngroşare), gumă xanthan (pentru a preveni separarea uleiului) şi dimetilpolisiloxan, un tip de silicon.

Nici la McDonald’s, ouăle nu sunt, pur şi simplu, sparte din coaja lor şi puse în sandvici. Ele sunt, de fapt, ouă întregi în care s-a adăugat conservantul fosfat de sodiu, acid citric, monosodiu fosfat (pentru păstrarea culorilor) şi nisină (conservant). Se prepară cu margarină lichidă. Aceasta, la rândul ei, este făcută din ulei de soia şi din uleiuri hidrogenate de soia şi de seminţe de bumbac, apă, ulei parţial hidrogenat de soia, lecitină din soia şi multe altele. Uleiul hidrogenat din seminţe de bumbat este alcătuit în proporţie de 94% din grăsimi saturate, cele mai nocive pentru sistemul cardiovascular, potrivit „Forbes“.

Specialităţile din pui de la McDonald’s

Oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical al Universităţii din Mississippi au avut curiozitatea de a afla ce se găseşte, de fapt, în specialităţile de pui numite „nuggets“ de la McDonald’s. „Carne separată mecanic“, în primul rând. Aceasta este, de fapt, un amestec de grăsime, cartilak şi bucăţi de os măcinate. Numai 40% dintr-un „nugget“ este carne de pui propriu-zisă, au constatat specialiştii.

Jamie Oliver, celebrul bucătar britanic, a demonstrat în cadrul unei emisiuni „Food Revolution“ cum se prepară carnea separată mecanic. Încercarea lui de a-i descuraja pe copii să mai mănânce nugggets a eşuat, însă.

 

Salatele de la restaurantele fast-food

Salata verde, care este baza multor salate de la restaurantele fast-food, poate să conţină propilenglicol, care are rolul de a menţine frunzele crocante şi proaspete, potrivit „Huffington Post“.

În plus, majoritatea acestor salate pot să aibă în compoziţie sosuri şi condimente sintetice, care le fac şi nedietetice, şi nesănătoase, spun specialiştii. „Te-ai uitat vreodată care sunt calităţile nutriţionale ale acelei salate de la restaurantul fast-food? Pentru că sunt obligate să treacă toate proprietăţile nutriţionale ale produselor pe care le vând. Uneori, această salată conţine la fel de multe grăsimi şi calorii ca un hamburger“, subliniază Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Ce conţin delicioşii cartofi prăjiţi

De ce rămân cartofii prăjiţi de la McDonald’s la fel de aspectuoşi şi la peste 100 de zile după ce i-ai cumpărat, deşi gustul se schimbă imediat ce s-au răcit? Marion Nestle, şefa programului de studiu al alimentelor de la Universitatea din New York, a declarat pentru publicaţia americană „Salon“ că la prepararea cartofilor prăjiţi se folosesc cantităţi considerabile de propionat de sodiu, un conservant care previne formarea mucegaiului şi dezvoltarea bacteriilor.

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro