Norme Coca 2023 - 2024

Persoanele care nu au niciun venit şi vor să devină coasigurate, cu ajutorul unei rude care lucrează sau are pensie, trebuie să prezinte, din 2014, la Casa de Asigurări, o adeverinţă de venit pe ultimii cinci ani.

Persoanele care nu obţin niciun venit, dar vor să obţină o asigurare medicală, pot deveni coasigurate, dacă au un membru al familiei care achită, lunar, contribuţia de asigurări de sănătate. Din 2014, cei care doresc să obţină o adeverinţă de coasigurat trebuie să prezinte la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi o adeverinţă care să ateste veniturile obţinute în ultimii cinci ani.

“Legea nu este nouă, însă, până acum, această adeverinţă nu era cerută, întrucât se considera că este suficientă adeverinţa care arată că persoana respectivă nu obţine niciun venit în momentul în care cerea să devină coasigurată. Au fost descoperite persoane care, deşi au mai lucrat în ultima perioadă, fie nu au plătit contribuţia de asigurări de sănătate, fie contribuţia nu era virată de angajatorul lor, şi doreau să beneficieze de servicii medicale gratuite, pe bază de coasigurare. Dar cum poţi să vii să ceri servicii medicale, care costă destul de mult, dacă tu nu ţi-ai plătit contribuţia atunci când ai lucrat? Pentru aceea este necesar să aducă adeverinţa de venit pe ultimii cinci ani, să vedem dacă au fost corecţi, pentru a putea fi şi noi corecţi la rândul nostru”, a declarat juristul Radu Firăstrău (foto), preşedintele director al CAS Neamţ.

Adeverinţa de coasigurat se eliberează pe o perioadă de trei luni. De fiecare dată când trece acest termen, dacă persoana respectivă se află în continuare în situaţia de a nu obţine venituri, trebuie să facă, din nou, toate demersurile necesare pentru a obţine această asigurare.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro