Norme Coca 2023 - 2024

Cea mai mare concurenţă la admiterea în facultăţi din această vară se înregistrează, în Bucureşti, la Geografie, Limbi Străine şi Cibernetică, în timp ce specializarea Tehnică Dentară este cea mai căutată, la nivel naţional, dintre cele de la universităţile de medicină.

Cel mai mare număr de aspiranţi la statutul de student se înregistrează, şi anul acesta, în Capitală, unde sunt cele mai multe instituţii de învăţământ superior. Reprezentanţii Universităţii Bucureşti spun, astfel, că au înscrişi la admitere peste 20% din numărul absolvenţilor de liceu care au luat bacalaureatul anul acesta.

Având ca reper numărul de înscrişi raportat la cel al locurilor fără taxă, concurenţa cea mai mare din Capitală se înregistrează la Universitatea Bucureşti, la Facultatea de Geografie - 8,66 candidaţi pe loc. La această facultate, cele mai căutate specializări sunt Planificare teritorială (11,27 candidaţi pe loc) şi Hidrologie şi Meteorologie (11,22 pe loc).

Tot la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (concurenţă globală de 7,58) are specializarea cu cea mai mare căutare: Limbi Moderne Aplicate, 85 de candidaţi pe loc.

Un top 10 al celor mai căutate facultăţi din Bucureşti arată astfel:

1. Geografie (Universitatea Bucureşti): 8,66 candidaţi pe loc

2. Limbi şi Literaturi Străine (Universitatea Bucureşti): 7,58 pe loc

3. Cibernetică - Informatică economică (ASE Bucureşti): 7,47 pe loc

4. Administraţie şi Afaceri - Administrarea afacerilor (Universitatea Bucureşti): 6,69 pe loc

5. Cibernetică - Cibernetică economică (ASE Bucureşti): 6,56 pe loc

6. Inginerie Medicală (Universitatea Politehnica Bucureşti): 6,5 pe loc

7. Management (SNSPA): 5 pe loc

8. Biologie (Universitatea Bucureşti): 4,7 pe loc

9. Drept (Universitatea Bucureşti): 4,65 pe loc

10. Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor (Universitatea Politehnica Bucureşti): 4,6 pe loc

Tot la admiterea de anul acesta, candidaţii par să se ferească de facultăţile sau specializările unde se studiază într-o limbă străină, multe dintre acestea având o concurenţă de mai puţin de un candidat pe loc. La Facultatea de Inginerie în Limbi Străine din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, de pildă, concurenţa este de 0,63 pe loc, în timp ce Academia de Studii Economice din Capitală are patru specializări ce nu au mare căutare: Marketing în limba engleză (0,77 pe loc), Contabilitate şi informatică de gestiune în limba engleză (0,36 pe loc), Administrarea afacerilor în comerţ, turism, servicii, merceologie şi managementul calităţii în limba engleză (0,34 pe loc) şi Management în limba engleză (0,27 pe loc), arata mediafax.ro.
La universităţile de medicină, rămase printre puţinele unde se intră exclusiv pe baza notelor la probele scrise de concurs, cea mai mare concurenţă este la specializarea Tehnică Dentară, potrivit datelor centralizate din toată ţara.

Clasamentul naţional al concurenţei la universităţile de medicină şi farmacie este următorul:

1. UMF Cluj, Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Tehnică Dentară: 7 candidaţi pe loc

2. UMF Timişoara, Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Tehnică Dentară: 6,92 pe loc

3. UMF Târgu Mureş, Facultatea de Medicină (în limba română): 5,2 pe loc

4. UMF "Carol Davila" Bucureşti, Facultatea de Medicină: 4,5 concurenţi pe loc

5. UMF Iaşi, Facultatea de Medicină: 3,5 pe loc

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro