Vicepreşedintele CJ Prahova, Laurenţiu Rebega, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Adrian Strâmbeanu a fost "suspendat temporar" din funcţia de manager al SJU Ploieşti, după ce conducerea CJ Prahova a primit o propunere în acest sens din partea secretarului de stat Raed Arafat

"E firesc acum să ne gândim la persoana care va asigura interimar conducerea spitalului. În două-trei zile cred că vom avea un nou manager la spital, interimar", a spus Rebega.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, marţi, la Spitalul Judeţean din Ploieşti, că a propus Consiliului Judeţean Prahova suspendarea din funcţie a managerului unităţii medicale, "cel puţin pe durata anchetei", care va fi prelungită până la începutul săptămânii viitoare, el precizând că sunt "probleme serioase" în acest spital.

Raed Arafat a spus că primele date ale comisiei de anchetă arată că a existat o creştere a finanţării "pe toate liniile" către acest spital şi că probleme majore, care trebuie verificate, sunt în privinţa modului în care au fost cheltuiţi şi prioritizaţi banii.

El a spus că membrii comisiei de anchetă vor continua să lucreze şi în următoarele zile, verificările fiind prelungite la SJU Ploieşti până la începutul săptămânii viitoare, "luni sau marţi", cu acordul ministrului Sănătăţii.

"Din punct de vedere al comisiei, se impune prelungirea acţiunii de verificare până luni sau marţi, iar la finalizarea anchetei rezultatele vor fi anunţate într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii sau aici. A doua propunere este către Consiliul Judeţean, de suspendare din funcţie a managerului spitalului, cel puţin pe durata anchetei, până ne elucidăm. Este o decizie a CJ noi facem doar propunerea", a spus Arafat, precizând că propunerea de suspendare a managerului spitalului este făcută după consultarea cu ministrul Sănătăţii.

Potrivit secretarului de stat, membrii comisei de anchetă urmează să facă o comparaţie între SJU Ploieşti şi alte unităţi medicale din ţară care au aceeaşi clasificare.

Raed Arafat a precizat că a fost invitat să participe ca membru al Comisiei de anchetă managerul Spitalului Judeţean din Oradea, unitate sanitară care are aceeaşi clasificare ca şi Spitalul Judeţean din Ploieşti, respectiv categoria a treia, şi în care nu au fost semnalate aceleaşi probleme ca la Ploieşti.

Arafat a spus că, spre deosebire de SJU Ploieşti, care primeşte anual aproximativ opt milioane de lei de la Conmsiliul Judeţean pentru plata utilităţilor şi pentru investiţii, spitalul din Oradea reuşeşte să-şi plătească utilităţile din fonduri proprii, fără a se confrunta cu problemele de la Ploieşti, iar acesta este motivul pentru care managerul acestei unităţi sanitare a fost invitat să facă parte din Comisia de anchetă.

Întrebat dacă situaţia din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este mai gravă decât s-a aşteptat, Raed Arafat a evitat să răspundă.

Întrebat, de asemenea, dacă a discutat cu conducerea CJ Prahova despre eventuala suspendare din funcţie a managerului SJU Adrian Strîmbeanu, Arafat a răspuns: "Am discutat, nu cred că e o problemă".

Secretarul de stat Raed Arafat a început, luni, verificările la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, din echipa de control a Ministerului Sănătăţii care va analiza situaţia reclamată de chirurgul Dan Oprea făcând parte managerul Spitalului Municipal din Oradea, Gheorghe Carp, dar şi preşedintele Colegiului Medicilor Prahova.

Ancheta la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti a început, de fapt, miercurea trecută, după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităţilor, lipsa dotărilor şi mai ales a medicamentelor, spunând că spitalul ploieştean eşti este "umilit, abandonat de toţi" şi că, deşi în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unităţii sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosinţă sunt folosite "de zeci de ori", iar alte dotări sunt "de pe vremea lui Pazvante".

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, preciza că acţiunea de control la SJU Ploieşti urmăreşte două componente: pe de o parte verificarea situaţiei în spital, pentru a vedea cum se desfăşoară actul medical, în contextul sesizărilor mass-media, iar pe de altă parte, verificarea documentelor, care să arate în ce măsură au fost respectate procedurile pe care le prevede legislaţia în domeniul sănătăţii publice.

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro