Norme Coca 2023 - 2024

Posibilitatea unei infectii cu Ebola in cazul pacientului din Ploiesti transportat la Institutul Matei Bals se infirma in proportie de 99%, a declarat duminica managerul Institutului de Boli Infectioase, prof.dr. Adrian Streinu Cercel, intr-o conferinta de presa. Totusi, pana la aflarea rezultatelor de laborator, barbatul ramane suspect si este izolat intr-o camera unde se intra cu echipament special de protectie. Medicii care il trateaza banuiesc ca acesta sufera de o alta boala tropicala. Pacientul este constient, intr-o stare buna de sanatate, a mai precizat Streinu-Cercel. Barbatul in varsta de 51 de ani suspectat de infectie cu virusul Ebola a lucrat ca inginer in capitala Nigeriei, el intorcandu-se in Romania pe 25 iulie.

"Ne indepartam cu peste 90 la suta, spre 99 la suta, de etimologia virusului Ebola, dar raman alte infectii posibile. (...) Pacientul este constient", a spus medicul.

Managerul de la "Matei-Bals" a mai spus ca in cazul ploiesteanului este vorba despre "doua boli succesive", iar simptomele celei de-a doua afectiuni au ridicat suspiciunea de infectare cu Ebola.

Adrian Streinu-Cercel a precizat ca nu exista consimtamantul pacientului pentru a fi facute publice bolile de care sufera.

Rezultatul analizelor privind posibila infectare cu virusul Ebola a barbatului va fi cunoscut in minimum 72 de ore si maximum o saptamana.

Barbatul in varsta de 51 de ani a lucrat ca inginer in capitala Nigeriei, de unde s-a intors pe 25 iulie. Dupa intoarcere in tara, el a fost si in Vama Veche. Persoanele cu care a intrat in contact vor fi, de asemenea, supuse unei anchete epidemiologice.

Potrivit lui Streinu-Cercel, in Nigeria nu au fost inregistrat niciun caz de transmitere umana a virusului Ebola. El a mai spus ca romanul a facut in Nigeria strict munca de birou si nu a putut intra in contact cu secretii care sa fi provocat Ebola.

 anagerul de la "Matei Bals" a mai precizat ca pacientul nu este contagios in perioada de incubatie a virusului cu care ar fi infectat. "Nu exista niciun fel de risc pentru cei cu care pacientul a intrat in contact (...) Simptomele pacientului au aparut in noapte de 9 spre 10 august", a adaugat Streinu-Cercel.

Legat de probele biologice recoltate de la pacient, medicul a precizat ca, in momentul de fata, nu este cazul ca acestea sa fie trimise probe biologice la Laboratorul de referinta din orasul german Hamburg.

Streinu-Cercel a mai spus ca familia ploiesteanului va ramane in carantina, la domiciliu, timp de 21 de zile si ca niciunul dintre membrii acesteia nu prezinta simptome similare cu ale barbatului internat la "Matei Bals".

Barbatul din Ploiesti suspectat de infectare cu virusul Ebola a lucrat in Nigeria ca inginer in domeniul energiei eoliene, intr-un birou din capitala Abuja, au declarat surse medicale citate de Mediafax. Potrivit surselor citate, el nu ar fi parasit capitala Nigeriei in perioada in care a lucrat acolo. Focarul infectiilor cu Ebola din Nigeria este localizat in sudul tarii, in zona celui mai populat oras al tarii - Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se afla in centrul tarii.

 • Familia barbatului suspect de Ebola, izolata la domiciliu

Familia ploiesteanului suspect de Ebola, respectiv sotia si fiul sau in varsta de 15 ani, a fost izolata la domiciliu, masura preventiva fiind dispusa de autoritatile sanitare prahovene pana in momentul in care va exista un diagnostic clar in cazul barbatului. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Prahova, locuinta din Ploiesti a barbatului suspect de Ebola a fost dezinfectata, iar sotia si fiul acestuia, in varsta de 15 ani, se afla in carantina la domiciliu pana in momentul in care analizele complete de laborator ii vor ajuta pe medici sa puna un diagnostic. Conform surselor citate, niciunul dintre cei doi membri ai familiei barbatului nu are simptomele pe care acesta le acuza, masura izolarii la domiciliu fiind una preventiva.

Autoritatile au declansat si o ancheta epidemiologica in acest caz, urmand sa fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat in contact dupa revenirea in tara. Conform procedurilor in astfel de cazuri, pacientul a fost izolat si transferat in conditii speciale de siguranta de la Spitalul Judetean Ploiesti la Institutul "Matei Bals" din Capitala.

Reprezentantii autoritatilor sanitare ii vor solicita barbatului sa faca o lista a persoanelor cu care a intrat in contact de la revenirea in tara. In cadrul anchetei epidemiologice, "contactii" pacientului vor fi verificati daca prezinte simptome ale unei boli infectioase. In cazul in care vreunul dintre "contacti" are simptome, acesta va fi adus, si el, la "Matei Bals".

Barbatul suspect de Ebola le-a spus, duminica, medicilor din Ploiesti ca, dupa intoarcerea din Nigeria, a fost in vacanta la Vama Veche si ca a inceput sa se simta rau in urma cu trei zile.

Potrivit unor surse medicale, barbatul de 51 ani suspect de Ebola s-a prezentat, duminica dimineata, la Spitalul de Boli Infectioase din Ploiesti, unde, in prima faza, nu a spus ca a fost in Nigeria, ci doar ca a fost in vacanta la Vama Veche si ca in urma cu trei zile a inceput sa se simta rau si sa aiba scaune cu sange.

De la Spitalul de Boli Infectioase a fost indrumat catre Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, unde le-a spus medicilor ca a fost plecat cateva luni in Nigeria, au precizat sursele citate.

Contactat telefonic, managerul Spitalului de Boli Infectioase, Catalin Visean, a declarat ca barbatul a intrat in camera de primiri urgente a spitalului si nu a luat contact cu niciun alt pacient. Acesta a spus ca desi boala nu a fost confirmata, in conditiile in care cazul pacientului este unul deosebit, spitalul a intrat in carantina. "Cel putin in cursul zilei de astazi nu va fi permis accesul vizitatorilor in spital. Noi am dezinfectat imediat spatiul in care pacientul a fost primit si acesta nu a intrat in contact cu alti bolnavi, insa este o masura de precautie", a spus managerul Spitalului de Boli Infectioase din Ploiesti.

Probele pentru analizele de laborator vor fi recoltate imediat dupa ce barbatul va fi adus la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti.

De la "Matei Bals", probele vor fi duse la Laboratorul de referinta din Germania, singurul care se ocupa de astfel de cazuri.

"Din acest motiv rezultatul va fi aflat dupa minimum 72 de ore. Laboratorul din Germania este acreditat pentru Ebola, la fel cum cel din Marea Britanie a facut analizele la epidemia de gripa", au mai spus sursele citate.

Potrivit surselor citate, barbatul a venit din Nigeria la 25 iulie si a fost internat la Ploiesti cu diaree si scaune hemoragice.

"Nu are febra. I se vor face investigatii complete la 'Matei Bals' ", au mai spus sursele citate.

Medicii iau in calcul si ca barbatul sa fie suspect de malarie, in conditiile in care, pana in prezent, nu a facut febra.

Reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania, dr.Victor Olsavszky, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" a fost desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge in Romania.

Tot vineri, Ministerul Sanatatii informa ca probabilitatea aparitiei infectiei de febra hemoragica de tip Ebola pe teritoriul Romaniei este scazuta, iar statul roman are capacitatea medicala de a actiona in cazul aparitiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragica de acest tip.

Epidemia de Ebola trebuie considerata o "urgenta de sanatate publica la nivel mondial", a subliniat OMS.

Aceasta epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la inceputul anului, este "cea mai importanta si cea mai grava" din ultimele patru decenii, a subliniat intr-o conferinta de presa directoarea generala a OMS, doctorul Maragaret Chang.

Calatorii care se intorc dintr-o zona afectata de infectia cu virusul Ebola si care dezvolta simptome cum ar fi febra, cefalee, diaree sau stare generala alterata dupa trei saptamani de la calatorie trebuie sa se adreseze medicului si sa precizeze ca au fost in zona respectiva.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau tesuturile persoanei infectate. Febra hemoragica pe care o provoaca se manifesta prin hemoragie, voma si diaree. Rata mortalitatii bolii este cuprinsa intre 25 si 90% in cazul oamenilor si nu exista un vaccin omologat impotriva ei.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro