Norme Coca 2023 - 2024

Virusul hepatitei A a devenit mai agresiv în ultimul an față de acum doi-trei ani, a afirmat joi, într-o conferință de presă, managerul Institutului "Matei Balș", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA

"Virusul hepatitei A a devenit mai agresiv. O perioadă a fost afară din peisaj, nu a generat infecții care să ajungă să fie internate în spital. Virusul hepatitei A a stat puțin dat deoparte vreo doi-trei ani de zile, nu s-a prea auzit de el. De un an a început să reapară în circulație și avem cazuri, sunt cu valorile transaminazelor de ordinul miilor, cam în jur de 3.000 de unități, ceea ce înseamnă că afectarea ficatului este una intensă. Ceea ce vedem în ultimul an sunt infecții cu un nivel mare de transaminaze ceea ce înseamnă inclusiv distrugeri de celule hepatice", a explicat Streinu-Cercel, cu prilejul lansării caravanei de informare și prevenție a hepatitei A, B și C, derulată de Fundația "Renașterea" pentru Sănătate, Educație și Cultură.

El a susținut că este preferabilă vaccinarea împotriva virusurilor hepatice A și B, pentru care există un singur vaccin, și a menționat că una dintre infecțiile cu virusul hepatic A este dischinezia biliară.

"Aproximativ 80% dintre cei care au hepatită A nu află, duc boala pe picioare, sunt puțin obosiți, trag de ei, își văd de treaba lor și apoi, după circa 10 zile, totul intră într-un calm relativ. Norocul este că ei se vindecă în proporție de 99%, doar un procent de 1% ajung să dezvolte boală cronică. Se vindecă în totalitate, dar ducând boala pe picioare. Este bine ca lumea să se vaccineze pentru hepatita A. Cam 80% dintre cei infectați nu își dau seama că au infecție cu virusul hepatitei A și, ca atare, nu ajung la doctor. Ajung la doctor cei care se îngălbenesc, care fac icter și care reprezintă aproximativ 20% dintre cei infectați. În acea perioadă, ei sunt contagioși. Orice infecție la nivelul ficatului mai mult sau mai puțin lasă o mică cicatrice", a atenționat Streinu-Cercel.

Potrivit lui, virusul hepatitei A se transmite prin mâini murdare și apă contaminată, prin sărut, contact sexual și obiecte contaminate iar cele ale hepatitelor B și C — prin sânge sau produse de sânge sau contact sexual neprotejat.

"În momentul de față știm că virsul hepatitei C este un virus care poate fi scos din organism cu medicația pe care o avem. Aceasta este o infecție care se vindecă în momentul de față în proporție de peste 95-98% cu noile molecule. Aceste virus este pe primul loc în geneza cancerului hepatic. Costurile sunt uriașe. Virusul hepatitei B nu poate fi scos din organism, putem să îl ținem sub control pe toată perioada vieții persoanei respective. Se vindecă cam în proporție de 40-50% iar restul sunt purtători. 80% dintre cei cu virusul hepatitei C rămân purtători, mai devreme sau mai târziu dezvoltă boala cronică de ficat. După ce se dezvoltă boala cronică de ficat apare riscul de hepato-carcinom și, respectiv, decesul. Virusul hepatitei A se vindecă spontan", a afirmat șeful Institutului "Matei Balș".

La rândul său, Amalia Năstase, din partea Fundației "Renașterea" pentru Sănătate, Educație și Cultură, a spus că România este pe primul loc în Europa ca număr de cazuri de hepatită A.

"Caravana de informare și prevenție a hepatitei A, B și C poposește în București, apoi în Iași, Timișoara, Cluj, Craiova. Programul este pilot, se desfășoară timp de un an. Avem 1.000 de testări gratuite pentru depistarea hepatitei A, B și C", a subliniat Amalia Năstase.

AGERPRES/(A — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro