Dupa ce Corpul de Control al Guvernului a depistat nenumarate nereguli legate de achizitia de echipamente si servicii, fosta directoare a spitalului a intrat in vizorul DNA.

 

bagdasar In timp ce noul ministru al Sanatatii anunta ca reforma sanatatii nu va mai demara la 1 aprilie, ca noua lista a medicamentelor compensate este din nou amanata si taxa clawbakc va fi reconsiderata, doua mari scandaluri in centrul carora s-au aflat unitati din sistemul public de Sanatate au fost in centrul atentiei publice. Primul a fost legat de spitalul din Constanta, unde rudele unui pacient au filmat zeci de gandaci care se plimbau nestingheriti prin paturi si chiar peste pacientii imobilizati. In cateva zile, ecourile acestui scandal s-au mai potolit, dar la acest sfarsit de saptamana, un alt spital a ajuns in prim planul atentie, tot in sens negativ. De aceasta data nu mai este vorba despre conditiile precare din unitatea sanitara respectiva, acestea fiind chiar unele foarte bune, ci de modalitatea in care fosta conducere a achizitionat dotarile necesare asigurarii acestor conditii, platind sume al caror adaos comercial a ajuns chiar si la 2.637 la suta. Neregulile de la Spitalul Bagdasar – Arseni  au fost depistate cu ocazia unor verificari recente efectuate de Corpul de Control al Guvernului, iar cazul a ajuns in atentia Directiei Nationale Anticorputie (DNA), intrucat s-a stabilit ca firmele prin intermediul carora s-au desfasurat aceste tranzactii aveau legatura cu rude sau apropiati ai fostei directoare, medicul Anca Buliman.

 

0-284563-rezerva_spital_535a882d58_cdb683ef21Raportul Corpului de Control vorbeste despre nereguli constatate in incheierea unor contracte pentru prestarea serviciilor de spalatorie si curatatorie, relevand faptul ca intre Spitalul Bagdasar – Arseni, ca beneficiar, si societarea Coridor Imobiliar SRL, prestatoarea efectiva a serviciilor, au fost interpuse doua firme la care s-au scurs  comisioane importante. Astfel, in perioada 2008-2012, unitatea a ahizitionat servicii de spalatorie si curatatorie de la asocierea formata din Blumarin International SRL si Coridor Imobiliar SRL. Prima dintre ele, care era lider de asociere, nu poseda insa echipamente, masini si utilaje tehnologice pentru prestarea unor astfel de servicii, acesta fiind si motivul pentru care incheiase asociarea cu cealalta firma. Serviciile au fost prestate in perioada celor patru ani, de Coridor Imobiliar SRL, la un pret inferior celui platit de spital, diferenta mergand la Blumarin International, care a incasat astfel nejustificat peste 1,8 milioane de lei, fara a presta nicio activitate.

 

bagdasar-arseni-5In luna iulie a anului trecut, contractul respectiv de prestari servicii a expirat, iar conducerea spitalului a trebuit sa incheie un nou contract pentru spalatorie si curatenie. Pe acelasi model, contractul a fost incheiat cu asocierea formata din Finserv Global Consulting SRL si aceeasi Coridor Imobiliar SRL. Dupa cum au stabilit ulterior inspectorii corpului de control, Finserv Global Consulting SRL desfasura activitati de peisagistica, intretinere parcari si curatenie exterioara, fara a dispune de echipamentele si utilajele necesare activitatii de spalatorie si curatenie pentru care incheiase contractul cu spitalul. Aceste sarcini au revenit si de aceasta data firmei  Coridor Imobiliar SRL, care a prestat seviciile la pretul de 3,2 lei pe kilogram, in timp ce pretul platit de spital prin contract era de 4,47 de lei pe kilogram. Ca si in cazul precedent, diferenta mergea la liderul de asociere, Finserv Global Consulting SRL, care a incasat astfel, fara a face nimic, 194.000 de lei din banii spitalului. In perioada respectiva, sotul directoarei de la Bagdasr – Arseni lucra ca economist la Finserv Global Consulting SRL, iar cea care detinea jumatate din actiunile societatii era fiica administratorei de la Blumarin International, aceste legaturi fiind descoperite cu ocazia verificarilor derulate de Corpul de Control.

 

spitalNereguli au fost constatate si in ceea ce priveste incheierea unor contracte de achiziţie publica privind furnizarea de mobilier, dispozitive şi echipamente medicale, contracte prin care ar fi fost favorizati unii furnizori. Acest fapt s-a petrecut in 2011, cand conducerea spitalului a demarat un plan de mobilare a unitatii si de utilare a salilor de operatii. Initiativa ar fi fost laudabila daca spitalul nu s-ar fi adresat doar unor furnizori prestabiliti, contractele de achizitie fiind incheiate conform ofertelor acestora, in conditiile in care preturile de livrare erau mult majorate, fara niciun temei. Astfel, Radius Medical SRL a majorat de peste 2,69 ori pretul de vanzare catre spital fata de pretul de achizitie de la producatorii externi, obtinand un beneficiu de peste  1,57 milioane de lei, Medical Tehnologies International a majorat de peste patru ori pretul de vanzare, obtinand un avantaj de 4,4 milioane de lei, in timp ce asocierea formata din Visa   SA si Constantinescu GT&C a majorat de peste doua ori pretul de vanzare, obtinand astfel un avantaj patrimonial de peste 10 milioane de lei.

 

control_spital_bagdasar_arseni_17639600Din pacate, sirul neregulilor puse in seama fostului manager, Anca Buliman, nu se opreste aici. Controalele au scos la iveala si faptul ca spitalul a achizitionat mobilier, dispozitive medicale si aparatura pentru un pavilion, la niste preturi cu mult peste cele ale producatorilor, comisioanele distribuitorilor ajungand chiar la 2.500 la suta, raportat la pretul initial. Este cazul unui carucior de resuscitare complet utilat, al carui pret la producator, fara TVA, este de 4.641 de lei, insa pretul platit de spital a fost de 127.050 de lei, ceea ce inseamna un adaos comercial de 2.637 la suta incasat de distribuitor. La fel, pentru un pat cu saltea cu presiune scazuta, autoreglabila, cu 9 cilindri transversali, pretul  platit producatorului extern a fost de 5.393 de lei fara TVA, iar cel platit de spital a fost de  47.460 de  lei, adaosul comercial in acest caz fiind de 779,94 la suta. De asemenea, se precizeaza in raport, pentru un bisturiu cu ultrasunete torsionale pentru disectie si coagulare, spitalul a platit 235.200 de lei fara TVA, fata de un pret de 29.443,53 lei la producatorul extern, adaosul comercial fiind de 699 la suta.

 

61483474

Dr.Anca Buliman

Avand in vedere toate aceste nereguli, guvernul a sesizat DNA, care a demarat la finele acestei saptamani o ancheta ce o vizeza in speciale pe fosta directoare Anca Buliman, al carei mandat a expirat la inceputul acestui an. Aceasta  declarat ca scandalul a fost creat doar pentru a o descuraja sa mai participe la concurs, precizand insa ca nu are de gand sa mai revina la conducerea spitalului. Referindu-se la preturile excesive platite pe mobilier, aparatura medicala si servicii in timpul mandatului sau, dr.  Buliman a declarat ca „ar fi bine sa vedem caracteristicile produselor respective, sa vedem la ce se raporteaza cei care invoca o asa-zisa neregula la acest capitol. Una este sa cumperi un produs de mana a treia si alta este sa iei ceva de calitate”, adaugand ca pe toata durata mandatului a evitat sa faca achizitii directe, de fiecare data fiind organizate licitatii.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro