Norme Coca 2023 - 2024

Persoanele care fumeaza adorm mai greu, iar somnul lor este mult mai putin odihnitor decat cel al persoanelor nefumatoare. Motivul principal: nicotina din tigara!

Tulburarile de somn nu sunt ceva anormal in societatea de astazi, dar oamenii de stiinta de la Scoala Medicala Charite de la Berlin au descoperit ca sunt mult mai dese in randul fumatorilor.

O cercetare pe care au efectuat-o pe aproximativ 1.100 de voluntari fumatori si alti 1.100 de nefumatori dezvaluie ca 17% din cei care fumeaza dorm mai putin de 6 ore pe noapte, in timp ce procentul in randul nefumatorilor scade la 7%. Totodata, 28% din fumatori au un somn agitat si neodihnitor, trezindu-se foarte obositi dimineata, comparativ cu doar 19% din cei care nu fumeaza.

Acesta este primul studiu efectuat in lume care arata ca fumatorii au intr-adevar mai multe probleme cu somnul decat nefumatorii, a atras atentia medicul Stefan Cohrs, coordonatorul cercetarii de la Scoala Medicala Charite de la Berlin.

Cauza somnului agitat in randul fumatorilor este nicotina din tigara.

Obiceiul de a fuma, mai ales inainte de culcare, este foarte nociv. Nicotina accelereaza metabolismul bazal si, practic, te trezeste, nu te lasa sa adormi.

Calitatea proasta a somnului, cauzata de fumat, poate duce la probleme mult mai grave decat starea de oboseala de dimineata. Mai multe studii au aratat ca persoanele cu insomnie sau cu un somn agitat au un risc mai mare de a deveni obeze sau de a suferi de diabet de tip 2 ori de boli de inima. Fumatul este un factor de risc in acest sens, dar problemele de somn dubleaza aceste probabilitati.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro