Norme Coca 2023 - 2024

De ce apar cariile dentare? Cum pot fi prevenite cariile dentare la copii, ce rol au părintii? La toate aceste întrebări li se dau răspunsuri chiar  înaintea demarării campaniei prilejuite de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, celebrată la 20 martie. Mesajul este: „Ai grijă de dinţii tăi!”. Iată câteva sfaturi despre igiena dentară, într-o prezentare grafică!

ai grija 2Apariţia cariilor dentare se datorează în principal obiceiurilor alimentare greşite şi igienei dentare deficitare. Sănătatea orală poate fi astfel evident ameliorată printr-o prevenţie corespunzătoare, începând de la dinţii de lapte ai bebeluşilor şi până la protezele seniorilor.

Comportamentele se formează de la vârste mici mai ales prin observarea şi imitarea adulţilor de aceea rolul familiei este esenţial în formarea atitudinilor şi deprinderilor sănătoase. Mulţi părinţi nu iau atât de în serios îngrijirea dentară a copiilor lor, considerând că dinţii de lapte cariaţi cad în cele din urmă. Aceste carii dentare lasă însă urme importante asupra dinţilor permanenţi.

În plus, o dată apărute, cariile dentare se răspândesc rapid la dinţii sănătoşi. Prin control regulat, cariile dentare pot fi depistate şi tratate precoce, de aceea vizitele regulate la medicul dentist, de două ori pe an, ar trebui să devină o obişnuinţă.

”Sensibilizarea părinţilor privind importanţa cariei dentare la copii şi informarea acestora asupra metodelor eficiente de prevenţie constituie un pas important pentru formarea deprinderilor sănătoase şi evitarea tratamentelor costisitoare de mai târziu. Acţiunile derulate în cadrul campaniei vizează publicul larg: adolescenţii şi adulţii, care acordă o importanţă deosebită mai ales aspectului estetic al dinţilor, părinţii, copii şi vârstnicii. Un grup ţintă special pentru această campanie sunt femeile însărcinate”, se anunță într-o informare cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, preluată de pe site-ul DSP București.

Cariile dentare reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în ţările industrializate, afectând, conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 60-90% din copiii de vârstă şcolară şi marea majoritate a adulţilor. Larga răspândire a cariilor dentare si a bolii peridontale este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun, dar şi cu o igienă orală deIicitară. Cariile dentare au drept consecinţă durerea şi suferinţa, dar şi absenteismul de la scoală si locul de muncă: netratate, afectiunile dentare afectează serios calitatea vieţii unei persoane.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica)



 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro