Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) atrage atenția că ibuprofenul sporește ușor riscul unui infarct sau accident vascular cerebral în cazul unei doze prea mari.

EMA arată, într-o evaluare publicată luni, că riscul cardiovascular crescut nu afectează decât pacienții care depășesc o doză de ibuprofen mai mare de 2.400 de mg pe zi.

Nu a fost observat niciun risc la persoanele care au luat mai puțin de 1.200 de mg pe zi, ceea ce înseamnă majoritatea pacienților. Doza obișnuită la un adult este de între 200 — 400 mg de trei ori pe zi.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, explicat că este totuși vorba despre un risc scăzut și că evaluarile privind eventualele riscuri sunt încă în curs.

"Agenția Europeană a Medicamentului trage un semnal de alarmă. Aceste elemente de farmanco-vigilență au fost luate în studiu în ultima ședința a Comitetului de Farmaco-vigilență și Evaluare a Riscului al Agenției Europene a Medicamentului. Această concluzie, că la doze în jur de 2,400 de mg ar putea să apară un ușor risc de probleme cardiovasculare, se recomadă să se scrie în prospect. Toate aceste probleme vor fi rediscutate, nu reprezintă o decizie finală. Ne aflăm într-o etapă intermediară de reevaluare a profilului de siguranță al medicamentelor care conțin ibuprofen. De reținut este faptul că medicamentele pe bază de ibuprofen care se eliberează fără prescripție medicală nu trebuie să depășească doza de 1.200 de mg pe zi", a explicat Anca Crupariu, scrie B1 TV.

Ibuprofenul, comercializat din anii 60 sub diferite denumiri, precum Advil sau Nurofen, este unul din medicamentele cel mai frecvent utilizate împotriva durerii și inflamațiilor.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro