Agentia Natională de Achizitii Dispozitive Medicale si Investitii în Sănătate (ANADMIS) va fi în subordinea Ministerului Sănătătii, prin reorganizarea: Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale si a Institutului National de Sanatate Publică. Noua agentie va avea sediul în str Vaselor nr. 31 sector 2, însă activitatea se va desfasura si in alte spatii ale unor structuri ale Ministerului Sanatatii, pe baza de protocol de predare- primire, arată Hotărârea de Guvern postată pe site-ul MS pentru dezbatere publică. Motivul înfintării ANADMIS este, potrivit documentului, întărirea capacitătii administrative a Ministerului Sănătătii
Potrivit documentului, ANADMIS este în subordinea Ministerului Sănătătii si are, punctual, următoarele domenii specifice de activitate:
a) achizitii publice centralizate in sanatate;
b) dispozitive medicale si conexe;
c) investitii si lucrari de interventii in infrastructura sanitara;
d) sistemele informatice si informationale din sanatate;
e) proiecte, programe, activitati cu finantare din fonduri externe, acorduri bilaterale
si multilaterale nerambursabile/rambursabile
ANADMIS va avea mai multe activităti finantate integral din venituri proprii. Astfel, va opera platforma informatică si informatională din domeniul sănătătii, chestiune care cădea până acum în sarcina CNAS.
Mai departe, va presta servicii de expertiză tehnică de specialitate, va efectua auditul de supraveghere a activitătilor de prestări de servicii în domeniul dispozitivelor medicale si va emite avizului de utilizare, pentru dispozitivele medicale second-hand, care va costa 500 de lei, potrivit aceluiasi document.
Printre altele, ANADMIS va efectua încercări şi verificări a dispozitivelor medicale cu exceptia celor din dotarea unitatilor sanitare publice si va controla prin verificări periodice dispozitivele medicale puse în functiune şi utilizate, cu exceptia unitatilor sanitare publice.
Totdată, finantarea activitătii ANADMIS se va asigura integral de la bugetul de stat, iar conducerea va fi asigurată de un preşedinte cu rang de secretar de stat. Presedintele ANADMIS este ajutat de un vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat, iar amandoi vor fi numiti prin decizie a Primului-ministru pe o perioadă de 3 ani, la propunerea ministrului sănătătii. Numărul maxim de posturi în ANADMIS este de 100, functii publice şi contractuale.
Pentru că noua institutia va fi si organ de control, se sanctionează cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei împiedicarea sub orice formă a persoanelor angajate aici să îşi exercite atributiile prevăzute în prezenta hotărâre privind monitorizarea şi controlul dispozitivelor medicale, mai arată documentul.
Fără îndoială, dacă proiectul de hotărâre de Guvern trece în forma aceasta, va avea loc o bulversare a administratiei. După patru ani în care sistemul sanitar a trecut prin „chinurile“ descentralizării, Ministerul Sănătătii (MS) vrea să revină la achizitiile centralizate din sănătate, la care totusi a renuntat începând cu 2008. Ideea datează de mult, iar justificarea este faptul că sistemul de achizitii centralizat este folosit de mai multe state din Europa, care au obtinut reduceri de preturi consistente, între 10% si 30%.
Termenul limită până la care se pot face propuneri la acest document este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ, adică 23 februarie 2014, se precizează pe site-ul MS.