La drept vorbind, cu toţii minţim destul de des, iar unii chiar foarte des: un studiu realizat la the University of Massachusetts arăta că 60% dintre participanţi recunoşteau că nu reuşesc să susţină o conversaţie de 10 minute fără să mintă măcar o dată. Iar un alt studiu, britanic, a dezvăluit că bărbaţii mint două ori mai mult decât femeile. Însă ceea ce e mai grav este faptul că obiceiul de a minţi poate dăuna serios sănătăţii.
- minciunile dau naştere altor minciuni, iar strădania de a face credibile poveştile inventate măreşte considerabil nivelul de stres, cu efecte nocive pe termen lung. Anxietatea şi stresul sporesc cu 27% riscul unui atac de cord, arată un studiu realizat la Columbia University.
- minciunile creează o senzaţie de greutate, de apăsare, care îi poate împiedica pe oameni să fie activi, (de exemplu, să facă sport) arată un alt studiu, întreprins la Stanford University. În mod ciudat, aceste gânduri activează zonele cerebrale asociate cu percepţia şi văzul în acelaşi mod în care sunt activate atunci când omul chiar poartă o greutate fizică.
- minciunile afectează relaţiile, somnul şi alte aspecte ale vieţii care, odată tulburate, au repercusiuni asupra sănătăţii. Un studiu realizat de cercetătorii de la University of Notre Dame arată că participanţii care fuseseră instruiţi să evite conştient minciunile au raportat că relaţiile lor se îmbunătăţiseră, că dormeau mai bine, resimţeau mai puţină tensiune şi sufereau mai puţin de dureri de cap şi dureri în gât.
Sursa: Fox News