Norme Coca 2023 - 2024

Răspândirea unor forme mortale de listerioză, boală contactată de om în principal în urma consumului de alimente infectate, reprezintă o problemă alarmantă pentru Uniunea Europeană, conform unui raport întocmit de Agenţia Europeană pentru Securitatea Alimentelor în colaborare cu Centrul European pentru Prevenirea Îmbolnăvirilor, transmite AFP miercuri.

"În perioada 2012 - 2013, cazurile de listerioză au sporit cu 8,6%", confirmând tendinţa de creştere care a început să se manifeste din 2008, conform raportului .

Statele membre ale UE au semnalat 1.763 de cazuri de îmbolnăvire în 2013. Acest număr în sine nu pare alarmant, dar "infecţiile semnalate sunt forme invazive, foarte severe ale maladiei, care prezintă un nivel al mortalităţii mai ridicat decât celelalte boli de origine alimentară", se mai precizează în raport.

În total, la nivelul UE au fost semnalate 191 de decese în urma contactării acestei maladii transmise de la animal la om în mod direct sau prin consumul de alimente de provenienţă animală.

Peştele afumat şi brânzeturile se numără printre alimentele care pot fi infectate. Persoanele în vârstă şi femeile însărcinate reprezintă grupurile cele mai expuse la complicaţii în urma infectării.

De cealaltă parte, în ceea ce priveşte salmoneloza, se înregistrează o scădere a numărului de îmbolnăviri pentru al 8-lea an consecutiv: 82.694 de cazuri (-7,9%) datorită succesului programelor de luptă împotriva salmonelei aplicate de crescătorii de păsări.AGERPRES

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro