La 16 noiembrie erau 119 cazuri si 40 de decese, precizeaza OMS, dintre care doua cazuri in capitala, cu un deces.
La Antananarivo "exista in prezent un risc crescut de raspandire a bolii din cauza densitatii mari a populatiei in oras si a lacunelor sistemului de sanatate", avertizeaza OMS.
Ea subliniaza ca situatia este complicata de rezistenta puricilor la insecticidul folosit pentru combaterea lor.
O forta nationala speciala, care reuneste diversi actori din domeniul sanatatii, a fost formata pentru combaterea bolii impreuna cu OMS si cu sustinere financiara din partea Bancii Africane pentru Dezvoltare.
Ciuma sau pesta este provocata de bacteria Yersinia pestis si afecteaza in primul rand sobolanii. Boala este raspandita de purici. La om, ea se dezvolta sub forma bubonica si, daca bacteria ajunge la plamani, provoaca pesta pulmonara si devine transmisibila de la om la om prin tuse.
Descoperita la timp, forma bubonica se trateaza cu antibiotice dar forma pulmonara, una dintre bolile infectioase cu cel mai mare grad de mortalitate, poate fi fatala in doar 24 de ore. Rata mortalitatii depinde de administrarea rapida a tratamentului dar poate fi foarte ridicata, precizeaza OMS.
Pe baza informatiilor disponibile, OMS "nu recomanda nicio restrictie de calatorie si comert" si cere punerea in aplicare a unor indicatori de risc pentru zonele urbane precum Antananarivo.