Rectorul UMF Cluj, Alexandru Irimie, care este şi preşedintele Comisiei de Oncologie de pe lângă Ministerul Sănătăţii, afirmă că România stă foarte prost în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură de radioterapie, dar că în 2-3 ani se va ajunge la un nivel apropiat de cel european. El a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că pentru această dotare sunt obţinute fonduri de la Banca Mondială.

"Figurăm în continuare în grupul ţărilor cu resurse limitate. Cu toate acestea, vizavi de ce înseamnă tratamentul bolii canceroase, tratamentul oncologic s-au alocat în fiecare an resurse uriaşe. Nu suntem în situaţia în care se găsesc de exemplu SUA sau alte ţări superdezvoltate în care se alocă foarte mulţi bani, dar în acelaşi timp asigurăm tratamentele de bază pentru tot ce înseamnă boala canceroasă. (...) Resurse financiare ar trebui alocate pentru tot ceea ce înseamnă reţea de radioterapie. Ca preşedinte al Comisiei de Oncologie de pe lângă Ministerul Sănătăţii, noi am făcut un program de radioterapie la nivel de ţară. El este împărţit pe marile centre, pe diverse centre de niveluri diferite. Din câte ştiu la această oră, Banca Mondială a alocat o sumă importantă - în jur de 200 de milioane de euro - care va ajuta ca această reţea să fie implementată, pentru că la această oră accesul la radioterapie la nivelul de ţară este destul de mic, 30-35%, faţă de 80-85% la nivel european", a spus Alexandru Irimie.

Potrivit acestuia, banii urmează să intre în procesul de achiziţionare a aparaturii de radioterapie. "Cred că în 2-3 ani vom fi acoperiţi la nivel de ţară din punctul de vedere al radioterapiei", a precizat Irimie.

La Cluj se desfăşoară, în perioada 11-14 iunie, Zilele Institutului Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" - 85 de ani de activitate, manifestare care reuneşte circa 350 de specialişti din domeniul oncologic din ţară şi străinătate. Printre participanţi se numără prof. Wim H. van Harten, preşedintele Organizaţiei Institutelor Europene de Cancer (OECI), şi dr. Dominique de Valeriola, preşedinte ales al OECI. Cu această ocazie, sunt prezentate şi dezbătute cele mai noi informaţii din domeniul oncologiei, iar în cadrul OECI Oncology Days & General Assembly se vor reuni peste 50 de experţi europeni, reprezentanţi ai celor mai importante institute de cancer din Europa.

AGERPRES 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro