Mai mulți pensionari decât angajați. Aceasta va fi în 2020, potrivit prognozelor, situația-problemă care va afecta și sistemul de asigurări de sănătate din România. Printre cauzele creării acestui dezechilibru se numără, potrivitspecialiștilor, sporul natural negativ și creșterea speranței de viață a românilor.În acest context, îmbătrânirea populației și diminuarea forței de muncă vor genera presiuni majore asupra veniturilor și cheltuielilor sistemului de asigurări de sănătate.Efectele acestui fenomen ar putea fi însă ameliorate, printr-o serie de măsuria plicate din timp de autorități.
Posibile soluții pentru preîntâmpinarea problemelor prognozate se regăsesc și în Raportul pentru Sănătate, elaborat de Alianța pentru Sănătate din România (APSR), organizație nonguvernamentală ce acționează pentru crearea unui climat propice asigurării unei asistențe medicale centrate pe nevoile fiecărui cetățean.
În parteneriat cu Oameni și Companii, editor general al portalului MedicalManager.ro, APSR a programat lansarea Raportului pentru Sănătate joi, 29 ianuarie 2015, în Sala Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, la Palatul Parlamentului. Evenimentul reprezintă un dialog concret și eficient între actorii principali din sectorul medical, autorități și specialiști în domeniu, cu scopul analizării deficiențelor existente și identificării celor mai bune soluții pentru a îmbunătăți starea actuală a sistemului de sănătate românesc.
Întocmit pe baza datelor primite de la CNAS, MS, MFP, ANAF, Raportul reflectă starea sistemului de sănătate din România, ca rezultat al analizei în detaliu a infrastructurii medicale, a serviciilor furnizate, a surselor de venit și a structurii alocării cheltuielilor. Prin conținutul și concluziile sale, Raportul Alianței pentru Sănătate din România își va aduce contribuția la dezbaterile asupra reformei sistemului de sănătate din România, cu analize și recomandări, din perspectiva pacienților și a furnizorilor.