Norme Coca 2023 - 2024

Medicul braşovean Adrian Ienea a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. El oferea contra cost zeci de certificare de handicap false, la Sibiu, informează Mediafax.

Poliţia Braşov a anunţat, joi, că în urma unei acţiuni pentru depistarea persoanelor care se sustrag executării pedepselor a fost prins şi medicul braşovean Adrian Ienea, condamnat la trei ani şi şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în baza unui mandat emis de Tribunalul Sibiu, în data de 9 iunie.

Doctorul Adrian Ienea a fost prins în martie 2013 la Sibiu, în timp ce lua mită de la pacienţi în schimbul a zeci de certificate de handicap false.

El s-a transferat în 2011 de la Braşov la Sibiu, unde, potrivit anchetatorilor, a devenit cunoscut pentru eliberarea de certificate de handicap false. Ienea este acuzat că ar fi luat între 50 şi 300 de euro de la aproape 200 de pacienţi pentru a le elibera documentele care atestau gradul de handicap şi cu ajutorul cărora se putea apoi obţine indemnizaţia de persoană cu handicap, susţin anchetatorii.

Astfel, potrivit anchetatorilor, doar într-o lună Ienea ar fi încasat zeci de mii de euro, la percheziţii fiind găsite sume mari de bani în cele două case ale medicului, în lei, euro, dolari americani, dolari canadieni şi lire sterline.

Ienea a fost ridicat după ce aparatura de supraveghere montată în biroul său l-a surprins primind de la două persoane 650 de lei.

Medicul braşovean a fost arestat la începutul lunii martie 2013 după ce a fost prins luînd mită de la pacienţi. Doctorului braşovean i-a fost suspendat contractul de muncă pînă la clarificarea situaţiei în instanţă. Dr. Ienea a ajuns la Sibiu cu detaşare de la Braşov, în 2011, pentru şase luni, apoi şi-a prelungit detaşarea.

 

Sursa

Un medic din Slobozia, prins în FLAGRANT când primea mită

Un medic de la Comisia de Expertiză medicală de la Spitalul Judeţean Slobozia a fost prins în flagrant, joi, când primea mită, informează Mediafax.

Procurorii au făcut, miercuri, trei percheziţii, între care una la sediul unei instituţii publice şi două descinderi domiciliare într-un dosar în care fac cercetări cu privire la infracţiuni de luare şi dare de mită, fapte comise în cursul acestui an, potrivit informaţiilor oficiale date publicităţii de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa.

Conform reprezentanţilor Poliţiei Ialomiţa, în acest dosar a fost prins în flagrant, joi, un funcţionar public în timp ce primea mită "pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu".

Poliţiştii spun că în acelaşi dosar un alt funcţionar este cercetat pentru fapte similare.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că descinderile poliţiştilor şi procurorilor au avut loc la sediul Spitalului Judeţean din Slobozia, mai exact la Comisia de Expertiză medicală care funcţionează în cadrul acestui spital.

Potrivit surselor citate, vizaţi de anchetă sunt doi medici experţi în cadrul comisiei, suspectaţi că emiteau certificate medicale necesare dosarelor de pensionare unor persoane care nu ar fi avut acest drept.

Sursele judiciare spun că zeci de persoane ar fi dat mită celor doi medici vizaţi de anchetă.

Anchetatorii din acest dosar au mandate de aducere pe numele a aproximativ o sută de persoane, iar unele dintre acestea au fost deja aduse şi sunt audiate, joi după-amiază, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa.

Surse judiciare spun că medicul prins în flagrant va fi reţinut în acest dosar, iar din cabinetul său poliţiştii au ridicat numeroase bunuri primite mită pentru a elibera documente medicale false.

 

Sursa

 

Doi medici și un polițist din Vâlcea, acuzați într-un dosar privind pensionări frauduloase, au fost trimiși în judecată

Medicul Violeta Bică de la Cabinetul de expertiză Drăgășani din cadrul Casei de Pensii Vâlcea a fost trimisă în judecată, pentru luare de mită, într-un dosar privind pensionări frauduloase. Alături de ea sunt inculpate alte cinci persoane, între care un alt medic și un poliţist, informează Mediafax.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a medicului Violeta Bică, expert al asigurărilor sociale la Cabinetul de expertiză medicală Drăgăşani din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, acuzată de 223 de acte materiale de luare de mită, se arată într-un comunicat dat publicităţii, joi, de Parchetul instanţei supreme.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2014 - 20 aprilie 2015, Violeta Bică a primit de la de 223 de persoane sume de bani cuprinse între 50 de lei şi 200 de lei, în valoare totală de 25.300 lei sau bunuri, pentru a asigura pensionarea pentru incapacitate de muncă a unor persoane, chiar şi cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru a dispune încadrarea în grade de invaliditate superioare celor iniţiale, pentru a asigura în continuare încasarea pensiei pentru incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor periodice, precum şi pentru eliberarea certificatelor medicale de invaliditate pentru ca persoanele solicitante să beneficieze de ajutor social.

Alături de Violeta Bică procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, între care un alt medic şi un poliţist, patru dintre acestea fiind puse sub control judiciar.

Astfel, în acelaşi dosar a fost inculpată pentru infracţiunea de trafic de influenţă Violeta Botoran, acuzată că în luna februarie a acestui an a primit de la un martor suma de 200 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă medici de la Cabinetului de expertiză medicală din municipiul Drăgășani, pentru a-i determina să emită decizie de menținere în grad de invaliditate a acestuia, în lipsa examinării clinice. Anterior, în cursul anului 2012 și în luna septembrie 2013, Violeta Botoran a pretins aproximativ 9.000 de lei, bani din care a primit 4.000 lei de la un martor în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de la Consiliului Județean Vâlcea, pentru a-i determina să emită acestuia certificat de încadrare în grad de handicap şi respectiv să prelungească dreptul la indemnizaţie de handicap.

Citește și: 

Romanii se pensioneaza ( fictiv ) de boala iar medicii care au acceptat si solicitat mita sunt arestati

Procurorii au trimis-o de asemenea în judecată pentru dare de mită şi trafic de influenţă pe Maria Iovănescu Vlăducu, medic expert al asigurărilor sociale, acuzată că în octombrie 2014 şi martie 2015 a remis diferite sume de bani colegei sale Violeta Bică, în vederea îndeplinirii unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale acesteia, referitoare la încadrarea sau menținerea gradelor de invaliditate ori programarea în vederea încadrării în grade de invaliditate cu privire la 19 persoane.

Totodată, anchetatorii precizează că, în luna aprilie 2015, inculpata Maria Iovănescu Vlăducu a primit de la doi martori suma de 200 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă unii funcţionari, pentru a îi determina să asigure actele medicale care trebuiau depuse la dosarul de handicap, respectiv pentru a-i determina să mențină gradul de handicap obținut anterior.

Cel de-al patrulea inculpat trimis în judecată în acest dosar, Elena Roxana Ştirbu, este acuzată de complicitate la luare de mită, conform procurorilor, în perioada februarie - aprilie 2015, în mod repetat, aceasta a primit de la Violeta Bică sume de bani în cuantum total de 1.650 lei şi bunuri în valoare de aproximativ 350 lei, pentru a completa toate deciziile sau alte acte medicale emise de către aceasta ori pentru a primi în numele Violetei Bică sume de bani sau bunuri, cu titlu de mită.

Procurorii au dispus de asemenea trimiterea în judecată şi a inculpaţilor Marin Onuţ, poliţist, aflat sub control judiciar, şi Constantin Ghiţă, acuzaţi de complicitate la dare de mită, respectiv dare de mită.

Conform sursei citate, în luna decembrie 2014, Marin Onuţ a intermediat remiterea unui bun în valoare de 1.000 de lei, de către inculpatul Constantin Ghiță către Violeta Bică, ”ajutor concretizat în coordonarea modalității de remitere şi mijlocirea legăturii dintre cei doi inculpați, cunoscând că bunul a fost remis în legătură cu îndeplinirea unui act care intra în îndatoririle de serviciu ale inculpatei Bică Violeta, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, respectiv pentru faptul că a asigurat menținerea în grad de invaliditate a inculpatului Ghiță Constantin, prin emiterea deciziei asupra capacităţii de muncă”, precizează anchetatorii.

Dosarul va fi judecat pe fond de Tribunalul Vâlcea.

În luna aprilie, polițiștii și procurorii au făcut 17 percheziții făcute în județele Vâlcea, Olt și Gorj, într-un dosar care vizează pensionarea a sute de persoane în baza unor acte întocmite în fals. În urma descinderilor, medicul Violeta Bică a fost reținută, apoi arestată.

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro