Norme Coca 2023 - 2024

Oamenii de ştiinţă au inventat un nou tip de senzor care poate conferi oamenilor capacitatea de a simţi câmpul magnetic.

Alte vieţuitoare, precum bacteriile, insectele şi chiar vertebrate ca păsările şi rechinii detectează câmpurile magnetice şi se folosesc de acest simţ pentru a se orienta în cursul deplasărilor.

Oamenii, în schimb, nu sunt capabili să percepă în  mod natural câmpul magnetic.

Totuşi, cercetătorii de la Institutul de Nanoştiinţe Integrative din cadrul IFW Dresden au dezvoltat o „piele electronică” extrem de fină – doi micrometri grosime şi cântârind doar 3g/mp – dar foarte rezistentă şi care este înzestrată cu un sistem magneto-senzorial ce conferă purtătorului capacitatea de a percepe prezenţa unor cîmpuri magnetice statice sau dinamice.

Echipamentul, foarte uşor de purtat pe suprafaţa corpului, ar putea fi utilizat pentru orientarea în cursul deplasării, dar şi pentru monitorizarea organismului în scop medical sau pentru siguranţă; de asemenea, cercetătorii întrevăd utilizări în robotică, în domeniul dezvoltării aşa-numiţilor roboţi „moi”, flexibili.

Cercetările au fost descrise în jurnalul Nature Communications. 

Sursa: Mail Online

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro