Norme Coca 2023 - 2024

ARAD. Criteriile pe baza cărora sunt împărţiţi banii pentru serviciile de ambulanţă din ţară ne-au „lovit” din nou la buget. Potrivit proiectului care se referă la alocarea sumelor pentru serviciile publice de ambulanţă, judeţul nostru va primi 11.523.000 de lei în anul 2015.

„Criteriile de împărțire a bugetului pentru Serviciile Județene de Ambulanță și SABIF sunt următoarele: populaţia judeţului, bugetul istoric per capita, suprafaţa judeţului, numărul de posturi ocupate la sfârşitul anului anterior, numărul de posturi vacante la sfârșitul anului anterior care pot fi ocupate în anul 2015, numărul total de solicitări în cursul anului anterior, numărul total de kilometri parcurşi în cursul anului anterior, dar şi criterii particulare, care se referă la centrele universitare regionale sau judeţele cu populaţie suplimentară reprezentată de turişti în sezonul estival”, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Din nou la coadă

La fel ca şi anul trecut, şi în 2015 Serviciul de Ambulanţă Judeţean Arad (SAJ) se află în coada clasamentului în ceea ce priveşte suma pe care o va primi de la Ministerul Sănătăţii. După cum am precizat, puţin peste 11,5 milioane de lei vor intra în conturile SAJ în anul 2015. Dar se pare că cei de la centru nu au ţinut cont că pe teritoriul judeţului nostru trec două drumuri naţionale foarte circulate, respectiv DN 7 şi DN 79. Iar afluxul de circulaţie se traduce prin numărul mare de accidente rutiere. Dacă este să facem o comparaţie cu judeţele vecine, primim cei mai puţini bani. Judeţul Alba va primi 14,8 milioane de lei, Bihorul 26,1 milioane de lei, Hunedoara 17,5 milioane de lei, iar judeţul Timiş va primi de aproape trei ori mai mulţi bani decât noi, respectiv 29,9 milioane de lei.

Posibile rectificări

Ministerul Sănătăţii ar putea primi bani mai mulţi pentru serviciile de ambulanţă, ceea ce se traduce prin rectificări bugetare. Însă acest lucru nu înseamnă neapărat că Aradul va primi bani mai mulţi. „În cazul în care, prin legea de rectificare, sunt acordate fonduri suplimentare care sunt repartizate în acest scop, Ministerul Sănătăţii va stabili redistribuirea lor, la propunerea Comisiei de medicină de urgenţă şi dezastre a Ministerului Sănătăţii”, spun cei de la minister. Ca atare, tot de la Centru se va stabili dacă vom mai primi bani sau nu.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro