Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Satu Mare va demara, începând de mâine, programul consultărilor la domiciliu. Cu alte cuvinte, ambulanţierii vor acorda prim ajutor pacienţilor chiar la domiciliul acestora, fără a-i mai transporta la Urgenţe. Din cauza numărului deficitar de cadre medicale, conducerea Ambulanţei a elaborat un plan de intervenţie pentru toată luna august.

Doar şapte medici
Chiar dacă va fi demarat de mâine, Serviciul de Consultări la Domiciliu nu va fi funcţional 24 de ore din 24, aşa cum ar fi normal, din cauza faptului că nu sunt suficienţi medici. „Din păcate nu avem medici suficienţi pentru acest serviciu. Deocamdată, doar cei şapte medici de la Ambulanţă s-au arătat dispuşi să lucreze la acest serviciu. Ar mai fi nevoie de încă cel puţin şapte medici pentru ca serviciul de consultări la domiciliu să funcţioneze la parametri normali”, a arătat managerul SJA Satu Mare, Gabriela Opriş.

După cum îi arată şi numele, serviciul nou format va consta în acordarea de ajutor medical la domiciliul solicitantului, fără să mai fie nevoie ca acesta să mai fie transportat la Urgenţe. „În funcţie de cele spuse în solicitarea telefonică, dispeceratul Ambulanţei va decide dacă este nevoie de ajutor medical la domiciliu sau este necesar transportul pacienţilor”, a precizat directorul medical Gabriela Notarius.

Grafic de intervenţii
Din acest motiv, conducerea SJA Satu Mare a elaborat un program de lucru pentru acest serviciu. Astfel, în zilele de 3 şi 6 august va fi program de 7 ore. În zilele de 4, 5, 7, 10, 11, 12, 17, 18, 19, 21, 25 şi 29 august serviciul va funcţiona 12 ore, iar în zilele de 18, 22, 26 şi 30 august serviciul va fi asigurat 24 de ore.

Pentru ca serviciul să se dezvolte, conducerea Ambulanţei Satu Mare face un apel la medici să contribuie şi să facă ture. „Pot veni medici pediatri, internişti şi medici de familie. Dacă am mai avea măcar tura a doua, care să meargă la aceste solicitări, am descongestiona foarte mult non-urgențele și ar putea să meargă echipajele la solicitările care chiar sunt urgențe. Am descongestiona cu 30% din totalul solicitărilor dacă am avea acești medici”, a precizat Gabriela Opriş.

Pentru o tură de 12 ore, un medic generalist ar fi plătit cu 84 de lei în zilele din cursul săptămânii şi 120 de lei în week-end, un medic specialist cu 108 lei în zilele normale de lucru şi 150 de lei în week-end, iar un medic primar cu 120 de lei în cursul săptămânii şi 160 de lei în week-end.

Florin Dura

 

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro