Timisorenii se pot trata gratuit de depresie, online, în cadrul unui program desfăsurat de Universitatea de Vest din Timisoara, prin Departamentul de Psihologie, împreună cu Departamentul de Ştiinţe Comportamentale (Universitatea Linkoping, Suedia) si Centrul de Medicină Integrativă (Universitatea Maryland, Facultatea de Medicină, SUA) au initiat un program profesionist de PsihoTerapie Online a Depresiei (PsiTOD). Cele trei universităti fac un studiu la Timisoara, în rândul persoanelor depresive, iar acestea vor fi si tratate.

Programul a fost lansat vineri şi se adresează în principal persoanelor care se simt singure, care trăiesc stări depresive, emotii de tristete, anxietate sau lipsă de sperantă. Persoanele care doresc să beneficieze de Programul PsiTOD se pot înscrie pe pagina de web a proiectului https://www.iterapi.se/sites/psitod secţiunea Înregistrare. Odată înscrisi, participanţii vor fi direcţionaţi către chestionarele de screening care necesită aproximativ 50 minute pentru a fi completate. Vor fi selectate doar persoanele care pot beneficia maximal de această interventie.

”Programul PsiTOD a fost elaborat pe baza principiilor Terapiei Cognitiv-Comportamentale. Aspectul inovativ este legat de cele două versiuni ale interventiei propuse. Versiunea conventională a programului porneste de la ideea că resursele sociale si psihologice pe care le are la dispozitie un individ pot fi utilizate pentru a rezolva mai eficient problemele cu care se confruntă. Versiunea crestină a programului porneste de la ideea că resursele religioase pe care le are la dispozitie un crestin pot fi utilizate pentru a rezolva mai eficient problemele cu care se confruntă. Studii similare din Suedia si SUA au demonstrat eficacitatea acestor interventii”, explică Bogdan Tudor Tulbure, de la Universitatea de Vest.

Persoanele incluse în studiu vor avea acces gratuit la acest program şi vor beneficia timp de nouă  săptămâni de asistentă psihologică acordată online. Depresia este considerată de specialisti ”maladia secolului”, la ora actuală afectând peste 350 de milioane de oameni. (Sursa foto: Lideruldeopinie)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro