Autor: Mirabela Tiron  Sursa ZF.ro

Am încercat să programez o consultaţie la un medic dermatolog de la Spitalul Elias din Bucureşti, însă de câte ori am sunat la spital pentru programare asistenta doctorului nu găsea un loc liber decât peste câteva săptămâni. L-am găsit însă pentru consultaţie mult mai repede la o clinică privată din Bucureşti. Dar acolo am plătit 200 de lei“, a spus  Mariana, 56 de ani.  Situaţia nu este una izolată.

Tot mai mulţi me­dici care lu­crea­ză la stat şi care au contracte şi cu cli­nici private sunt greu de găsit în spi­talele de stat, unde pa­cienţilor li se spu­ne că nu sunt dis­po­ni­bili sau sunt dis­­po­nibili peste o lu­nă sau două. De­altfel, aproape ju­mă­tate din veni­turile reţe­lelor pri­va­te provin din plăţi ad-hoc, de la pa­cienţi care de cele mai multe ori nu îşi pot găsi medicul de la stat la cabinetul de la spital.

Ca urmare, „re­ţe­ta“ clinicilor pri­va­te este confi­gu­rată în felul următor: pacienţii vin după medicul spe­cialist de la stat pe care nu îl mai găsesc în spital după prima în­tre­vedere, sunt taxaţi în clinicile private cu 150 lei (până la 500 de lei con­sultaţia pentru medicii „vedetă“), apoi de cele mai multe ori, sunt întorşi la spitalele de stat pentru inter­venţiile chirurgicale.

În cazul naşterilor este deja un „patern“: pacientele intră iniţial sub supravegherea ginecologilor la marile spitale precum Municipal sau Fi­lantropia, apoi sunt chemate pentru analize şi consult la privat – la cabinetul medicului sau la clinicile private – pentru ca naşterea să se facă sub supravegherea medicului ambivalent înapoi la stat. 

„Doar medicii cu o anume carte de vizită ajung să colaboreze cu clinicile private. Aceşti medici sunt greu de găsit la stat din cauza cererii foarte mari din partea pacienţilor, însă în sistemul privat o categorie de pacienţi mai restrânsă are acces la consultaţiile lor dat fiind preţurile practicate“, a spus Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România. ( foto mai jos )

Gheorghe Borcean medic

ZF i-a întrebat pe marii operatori privaţi: „Cu câţi medici din spitalele de stat colaborează?“, dar aceştia refuză să răspundă.  Oficialii Medlife şi Regina Maria nu au transmis un răspuns solicitării ZF până la închiderea ediţiei.

citeste mai departe pe ZF.ro

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro