Parintii au obligatia de a merge cu copiii la doctor, pentru a face o serie de analize - examen coproparazitologic microscopic, exudat faringian si nazal si coprocultura, inainte de inscrierea/reinscrierea in colectivitate(cresa, gradinita si scoala).
Cele trei analize sunt solicitate de majoritatea unitatilor de invatamant pentru inscrierea copiilor in noul an scolar si fac parte din lista investigatiilor paraclinice decontate de Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, conform site-ului institutiei.
Pentru a beneficia de analize gratuite pentru copii, parintii vor solicita trimitere de la medicul de familie pe numele celor mici, catre un anumit laborator de analize, unde, apoi, ii vor programa pe micuti in timp util.
Zilele acestea am primit mai multe scrisori pe adresa redactiei, de la parinti care spun ca au incercat sa faca analizele gratuite obligatorii pentru copii, pentru inscrierea la scoala sau gradinita, dar au fost nevoiti sa le plateasca. Cele mai multe dintre laboratoarele de analize sustin ca fondurile asigurate de Casa de Asigurari de Sanatate sunt insuficiente si se afla in situatia in care trebuie sa ceara bani parintilor pentru efectuarea analizelor.
Unul dintre parintii care ne-au scris spune ca reprezentantii CNAS de la serviciul de relatii cu asiguratii, sustin ca problema nu este lipsa de fonduri, ci ca analizele pur si simplu nu sunt gratuite.
"Prevederile legale nu permit gratuitatea pentru astfel de analize, deci nu se pune problema lipsei fondurilor", este raspunsul primit de unul dintre cititorii Portal Invatamant de la serviciul de relatii cu asiguratii din CNAS, desi cele trei analize necesare copiilor pentru inscrierea in colectivitate se regasesc la rubrica microbiologie, din cadrul Investigatii paraclinice decontate de Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.
Echipa Portal Invatamant a incercat sa lamureasca neintelegerea, insa in cursul zilei de vineri, 29 august 2014, la CNAS nu a raspuns niciun angajat, in timp ce salariatii Casei de Asigurari a Municipiului Bucuresti ne-au trimis de la un departament la altul si niciunul nu a putut sa ne ofere un raspuns valabil pentru aceste informatii. Poate ca au plecat in weekend mai devreme, macar cu gandul.
Examenul coproparazitologic microscopic - pentru identificarea parazitilor intestinali costa 12 lei,exudatul faringian si nazal – pentru identificarea bacteriilor de la nivelul cailor respiratorii responsabile pentru menigite, amigdalite, otite, penumonii, etc., este 25 lei, iar coprocultura, pentru identificarea bacteriilor patogene din materiile fecale, costa 25 lei, pentru persoanele care nu beneficiaza de trimitere de la medicul de familie si nu au facut o programare in timp util.
Sumele nu sunt exagerate, tinand cont de faptul ca nu depasesc cu mult 60 de lei, insa nu toti parintii isi permit aceste cheltuieli suplimentare, la inceperea fiecarui an scolar. In plus, pentru ca sunt obligatorii pentru inscrierea la scoala, fiecare copil are dreptul de a beneficia de aceste teste gratuit.
Pot beneficia gratuit de eliberarea documentelor medicale necesarea inscrierii in colectivitati toti copiii, cu varsta de pana la 18 ani, chiar daca parintii nu sunt asigurati in sistemul medical. Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18-26 de ani pot beneficia de asemenea de analize gratuite daca sunt elevi sau absolventi de liceu, (pana la inceperea anului universitar - maximum trei luni), ucenici sau studenti si daca NU realizeaza venituri din munca.
Medicii de familie au obligatia de a acorda gratuit scutirile medicale pentru copii si actele medicale necesare copiilor aflati in plasament, din cadrul sistemului de asistenta sociala si protectie a copilului.
Articolul initial publicat de Portal Invatamant poate fi vizualizat aici.