Analizele cerute la inscrierea copiilor in scoli si gradinite ar putea fi inlocuite de o adeverinta medicala.

 

Actul, aparut pe site-ul Ministerului Sanatatii, ar trebui completat de medicul de familie. Pentru ca anul scolar incepe in mai putin de-o luna, oficialii spun ca nu este obligatoriu ca din prima zi parintii sa prezinte documentele medicale. Proiectul se afla in dezbatere publica, iar cei vizati pot sa vina cu modificari.

Adeverinta medicala pentru inscrierea in colectivitate are 3 pagini, pe care medicul de familie trebuie sa scrie daca cel mic a avut astm, otita sau diabet zaharat, daca este alergic, dar si ce greutate si inaltime are.

adeverinta medicala inscriere scoala 1
adeverinta medicala inscriere scoala 2
adeverinta medicala inscriere scoala 3

Daca doctorul nu cunoaste trecutul medical al copilului, parintii trebuie sa mearga la specialisti pentru analize. De aceea unii medici de familie spun ca adeverinta este mai complicata decat analizele care se cereau inainte.

Eugeia Avram, medic pediatru, medic de familie: ''Cere analiza orl, pe care noi nu o putem face...de diabet...bla bla...''

Pe de alta parte, parerile parintilor sunt impartite. Unii spun ca exudatul farinian si examenul copro-parazitologic sunt analize care ar putea preveni raspandirea bolilor in colectivitati.

Mama: ''Este normal sa se faca...''

Bunica: ''Daca vine unul bolnav ii imolnaveste pe toti...''

Mama: ''Nu e ok sa se scoata analizele...''

In schimb, altii cred ca o vizita la medicul de familie este suficienta si ca nu e normal sa alerge de la un laborator la altul pentru tot felul de analize. Mai ales cand de la unitatea de invatamant li se cer analize suplimentare cum ar fi cele pentru depistarea tuberculozei.

''Am fost sunati de la Directia Creselor sa ni se spuna ca este necesara si o testare la tuberculina care se face la policlinica tbc doar in ziua de luni. Am luat copilul si ne-am dus la policlinica pentru ca la telefon nu raspundea nimeni. Am ajuns acolo si am fost refuzati pentru ca ne trebuia o adeverinta de la medicul de familie'' a transmis mamic pentru Stirilor Pro Tv.
Proiectul aflat in dezbatere publica precizeaza ca pentru anul scolar 2015-2016 documentele medicale necesare inscrierii copiilor la gradinita sau la scoala pot fi depuse pana la data de 1 octombrie. Asta inseamna ca reprezentantii unitatilor de invatamant trebuie sa-i primeasca pe copii in septembrie, chiar daca vin fara adeverinta medicala.

Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pana la jumatatea lunii septembrie.

 

Sursa

 

 

 

 

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro