Medicamentele cu corticosteroizi administrate prin inhalatori la copiii cu astm bronşic le pot opri creşterea, susţin două analize sistematice a studiilor ştiinţifice în domeniu, preluate joi de Reuters. Experţii care au efectuat analiza, publicată în revista "The Cochrane Library", au constatat că dezvoltarea copiilor a încetinit în primul an de tratament, cu toate că efectele au fost minimizate prin utilizarea de doze mai mici.
Inhalatoarele pe bază de steroizi sunt prescrise în tratamentul de primă linie al adulţilor şi copiilor care suferă de astm bronşic persistent. În prezent, acestea constituie cele mai eficiente medicamente de control ale astmului şi a fost demonstrat că reduc decesele cauzate de boală, vizitele la spital şi îmbunătăţesc calitatea vieţii bolnavilor prin reducerea numărului şi severitatea atacurilor de astm.
Cu toate acestea, efectul lor potenţial asupra creşterii copiilor este o sursă de îngrijorare pentru părinţi şi medici - factor care a determinat cercetătorii amintiţi să analizeze dovezile mai îndeaproape. Potrivit dovezilor, "copiii trataţi zilnic cu corticosteroizi inhalatori pot creşte cu aproximativ o jumătate de centimetru mai puţin în timpul primului an de tratament", a declarat Zhang Linjie de la Universitatea Federală din Rio Grande din Brazilia, care a condus analiza. "Acest efect este mai puţin pronunţat în anii următori, nu este cumulativ, şi pare minor prin comparaţie cu beneficiile cunoscute ale medicamentelor pentru controlul astmului", explică acesta.
Conform datelor furnizate Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), circa 235 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de astm, o boală cronică care inflamează şi îngustează pasajele de aer ale plămânilor. Boala este comună în rândul copiilor.AGERPRES