Norme Coca 2023 - 2024

O anchetă a fost deschisă marţi pentru a determina responsabilitatea unui şef de clinică dintr-unul din cele mai mari spitale din Atena în decesul unui pacient cu probleme cardiace care a aşteptat o operaţie timp de 18 zile deoarece refuza să dea mită, potrivit unei surse judiciare.

Şeful de clinică a fost arestat săptămâna trecută în urma unui denunţ din partea familiei pacientului în vârstă de 66 de ani.

Bolnavul, care, potrivit presei, era spitalizat de la sfârşitul lunii iunie în aşteptarea unei intervenţii cardiace, a fost în cele din urmă operat sâmbătă, însă duminică a murit.

Ancheta deschisă la iniţiativa Parchetului din Atena încearcă să determine cauzele decesului şi eventualul impact asupra stării pacientului al întârzierii operaţiei.

Conform plângerii depuse de familie, victima, spitalizată după un infarct, primise recomandarea din partea medicilor de a se opera imediat. Şeful de clinică din spitalul Evangelismos, din centrul Atenei, a cerut o "plată informală" de 1.500 de euro pentru a programa intervenţia.

În faţa refuzului pacientului, au fost iniţiate negocieri, iar medicul a acceptat să scadă suma la 500 de euro, plătită de familia pacientului, care a alertat însă în prealabil poliţia, ce l-a reţinut pe chirurg cu mai multe sume de bani lichizi asupra sa.

"Pentru pacienţii care prezintă acest tip de patologie, cu cât se intervine mai repede, cu atât mai bine", a declarat presei Nikos Karakoukis, medicul legist care a făcut autopsia.

Această practică a "atenţiilor" (cunoscută ca "fakelaki" în greacă) este extrem de răspândită în spitalele din Grecia.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro