Ministerul Sănătăţii a finalizat ancheta la maternitatea din Ploieşti, după ce o femeie a pierdut copilul pe care l-a născut, în condiţiile în care medicii ploieşteni nu i-au acordat îngrijirile necesare şi au trimis-o cu taxiul la Bucureşti.

 

„Din analiza Fişei de la camera de gardă a pacientei, nu există acceptul în scris al acesteia şi nici parafa medicului curant privind transferul interclinic către o altă unitate medicală din Bucureşti.

Pacienta prezenta o urgenţă chirurgicală majoră, care putea fi rezolvată în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, având în vedere situaţia liniilor de gardă existente.

În cazul în care starea nou-născutului prematur necesita îngrijiri medicale peste nivelul celor care puteau fi acordate în unitatea sanitară respectivă, medicul curant avea posibilitatea şi obligaţia de a solicita un transfer de urgenţă, inclusiv prin solicitarea elicopterului medicalizat prin Numărul Unic de Apel de Urgenţă 112.

Având în vedere declaraţiile contradictorii ale medicului curant, asistentului de la camera de gardă şi asistentului de pe ambulanţa SABIF nu se poate stabili cu exactitate dacă pacienta a plecat de bună voie neasistată medical sau dacă acest lucru a fost impus de împrejurări. Cu toate acestea, din toate declaraţiile reiese că pacienta a fost consiliată să meargă la un spital din Bucureşti, în loc să se insiste pentru rezolvarea locală a cazului, pentru transferul interclinic al pacientei, sau pentru intervenţia chirurgicalăşi ulterior, dacă era cazul, pentru transferul interclinic al pacientului critic (NN).

Conform procedurilor, indiferent de opţiunea pacientei, având în vedere urgenţa cazului, obligaţia primordială a medicului era aceea de a realiza manevrele terapeutice de urgenţă necesare pentru stabilizarea pacientei şi pentru asigurarea condiţiilor medicale minime pentru transport.

Considerăm că, în baza documentelor prezentate şi a declaraţiilor anexate la prezentul raport, dacă s-ar fi încercat rezolvarea cazului în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, exista posibilitatea supravieţuirii nou-născutului”, se arată în raportul întocmit de Ministerul Sănătăţii.

Astfel, Comisia de control a Ministerului Sănătăţii a stabilit următoarele măsuri şi propuneri:

Demiterea managerului Spitalului de Obstrică-Ginecologie Ploiești pentru neelaborarea și neimplementarea procedurilor medicale, în conformitate cu legislația în vigoare.

1. Sesizarea Comisiei de Disciplină şi a Consiliului Etic al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti pentru sancţionarea dr. Vasiloiu Raluca – medic specialist obstetrică-ginecologie

2. Sesizarea Comisiei de Disciplină şi a Consiliului Etic al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti pentru sancţionarea asistentei Radu Ramona Lucia

3. Transmiterea raportului către Colegiul Medicilor Prahova.

4. Transmiterea raportului către Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

5. Transmiterea raportului către Direcţia de Sănătate Publică Prahova pentru analiză şi, dacă se impune, sancţionarea medicului de gardă şi a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti cu amendă, în conformitate cu prevederile art.22 alin (1), lit. f) din HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, pentru nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului.

6. Prelucrarea acestui caz cu personalul medical al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti şi demararea unui program de pregătire în urgenţele obstetricale a personalului medical mediu şi superiordin cadrul serviciilor de urgenţă prespitalicească, pentru o mai bună gestionare a unor cazuri similare pe viitor.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro