Sursa medicalmanager.ro

Andorra, Islanda și Elveția se află în fruntea unui clasament al sistemelor publice de sănătate, care notează decalajul dintre țări în funcție de performanțele lor în acest domeniu. Publicat de revista britanică “The Lancet”, studiul se bazează pe un indicator care măsoară calitatea și accesul la sistemele medicale ale diferitelor țări. Performanța fiecărei țări este stabilită în funcție de rata mortalității a 32 de boli, care teoretic poate fi evitată cu condiția unui acces rapid la îngrijirile medicale (tuberculoză, cancer la sân, leucemie, unele boli cardiovasculare….) În total 195 de țări au fost analizate din 1990 și până în 2015 și notate de la 0 la 100.

Andorra se plasează în frunte cu un scor de 95, urmată de Islanda (94) și Elveția (92). Treisprezece țări sunt din Europa de Vest, printre care Spania (locul 8, cu 90 de puncte) și Franța (locul 15, cu 88). Celelalte două sunt Australia (locul 6, 90) și Japonia (locul 11, 89). SUA ocupă de abia locul 35 (81), iar Marea Britanie se află pe poziția 30 (cu scorul de 85).

Citeste mai departe

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro