O anestezie generală înaintea vârstei de un an ar putea avea repercusiuni asupra memoriei în timpul copilăriei, arată un studiu apărut luni. Cercetători americani au ajuns la această concluzie după ce au comparat capacitatea de memorare a două grupe de 28 de copii. Membrii unui grup suferiseră anestezii generale înainte de un an, iar ceilalți, nu, relatează AFP.

Foto: (c) Radu TUȚĂ / AGERPRES ARHIVĂ

Copiii, între șase și 11 ani, au fost testați timp de zece luni în privința capacității de a-și aminti detalii din niște desene. 'Copiii nu au fost diferiți din punct de vedere al inteligenței sau al comportamentului, dar cei care suferiseră o anestezie au avut un scor mult mai scăzut decât ceilalți', se arată într-un rezumat din revista medicală Neuropsychopharmacology (grupul Nature).

'Deficitele de memorie, chiar minime, pot avea consecințe imediate, reducând capacitatea de învățare a copiilor', scriu cercetătorii de la Universitatea California. Nu s-a pus în evidență nicio diferență între copiii care au suferit o anestezie înainte de un an și cei care fuseseră supuși la mai multe.

Aceiași cercetători au efectuat un studiu paralel pe 33 de șobolani anesteziați în prima săptămână de viață, constatând că animalele recunoșteau mai puțin bine mirosurile decât confrații lor care nu fuseseră anesteziați. Niciun șobolan nu avusese leziuni cerebrale, ceea ce arată, conform cercetătorilor, că anestezia a cauzat pierderea de memorie.

Cercetări anterioare demonstraseră că anestezia poate distruge unele celule nervoase și afecta funcționarea sinapselor, însă nu fusese studiat impactul acesteia asupra memoriei umane. Oamenii de știință apreciază că sunt necesare și alte studii pentru a afla dacă deficitul de memorie este reversibil la om. 'Rezultatele ne fac să ne punem întrebări asupra necesității unor anestezii', spune Greg Stratmann, coautor al studiului, într-un mail adresat AFP.

În afară de actele chirurgicale, la anestezie se poate recurge pentru imobilizarea unui bebeluș la anumite examene medicale, cum ar fi procedeele de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM), sau la instalarea unor dispozitive.

AGERPRES/ (AS — editor: Lelia Bretan)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro