Angajaţii din sănătate vor continua să părăsească România dacă nu le vor fi majorate salariile şi dacă vor continua să fie blamaţi de guvernanţi.

Prezent la Suceava cu prilejul manifestărilor Zilele Medicale, preşedintele de onoare al Colegiului Medicilor, suceveanul VASILE ASTĂRĂSTOAE, a declarat că acest domeniu vital pentru societate “înregistrează o involuţie continuă din cauza fondurilor reduse alocate”.

El a precizat că estimările arată că, până în anul 2020, vor exista în Europa 200.000 de posturi vacante.

„Ţările dezvoltate nu pot acoperi decât maxim 20 – 30 % din necesar şi atunci vor lua medici din ţările în care aceştia sunt prost plătiţi, blamaţi, condamnaţi, dar care sunt bine pregătiţi profesional.

România se află pe primul loc pe ghidurile de recrutare, dar aceste ghiduri sunt o mare ipocrizie şi frecţii la un picior de lemn !

Guvernanţii fac politici pompieristice în sănătate, abia dacă avem alocat 4,1 % din PIB pentru sănătate, faţă de 12 % Germania sau 10,5 % Franţa.

În sănătate nu există cheltuieli, există investiţii, cea mai profitabilă investiţie este în sănătate !

Noi am solicitat 6 % din PIB, dar degeaba !

Cazurile tot mai dese de blamare a medicilor nu sunt neapărat în detrimentul corpului medical, această blamare loveşte, de fapt, în societate, în pacienţi…”

ASTĂRĂSTOAE a mai adăugat că, din 2007, aproximativ 16.000 de medici şi asistenţi medicali au părăsit ţara, în căutarea unui loc de muncă bine plătit în străinătate.
- See more at: http://www.ziaruldepenet.ro/2014/05/16/astarastoae-blamarea-medicilor-loveste-cel-mai-tare-pacienti/#sthash.TXbinQTP.dpuf

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro