Norme Coca 2023 - 2024

Conform estimarilor, atunci ar urma sa inceapa productia de sange artificial inventat de cercetatorii clujeni si s-ar realiza primul transplant cu piele artificiala produsa in laboratoarele de la Iasi.

 

laboratorDaca sistemul public de sanatate scartiie din toate incheieturile si e nesatisfacator atat pentru pacienti cat si pentru medicii care il deservesc, in ceea ce priveste cercetarea in domeniul medical, sunt semne ca Romania sta mult mai bine, in ciuda subfinantarii de care beneficiaza si acest capitol. O dovada palpabila a acestui fapt am putea-o avea in anul 2016, cand sunt preconizate a fi puse in practica doua mari realizari ale cercetatorilor romani, care lucreaza in prezent la realizarea in laboratoarele de la Cluj a unei substante ce a fost deja denumita „sangele artificial”, precum si la crearea in laboratoarele de la Iasi a primelor grefe de piele artificiala ca ar urma sa fie utilizate cu costuri mult mai mici in chirurgia plastica, in special pentru refacerea portiunilor afectate de arsuri grave. Ambele proiecte sunt in plina desfasurare, echipele de cercetatori implicate dand ca termen de finalizare anul 2016.

 

Cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu

Cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu

Despre proiectul cercetatorilor clujeni care lucreaza la crearea sangelui artificial, cititorii Sanatateabuzoiana.ro au mai putut afla amanunte, ultimul articol pe aceasta tema fiind publicat chiar in urma cu cateva zile. Daca la jumatatea lunii trecute, cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu cel caruia ii apartine ideea crearii substantei care sa poata inlociu sangele, se arata ingrijorat de viitorul acestui proiect si nu excludea ideea ca acesta sa fie finalizat in alta tara, din cauza lipsei finantarii venite din partea autoritatilor romane, situatia s-a mai schimbat intre timp, acesta primind promisiuni ca va obtine banii necesari continuarii cercetarilor. Daca acestia vor veni la timp, proiectul ar urma sa se finalizeze la inceputul anului 2016, Romania avand sansa de a breveta o inventie care va revolutiona lumea medicala, putand rezolva problema crizei de sange. Mai avem de lucru un an sau doi, nu stiu cum, nu stiu cu ce fonduri, dar noi o sa le facem. Nu suntem aici sa ne plangem, ci sa rezolvam probleme. Vom avea sangele artificial, facut de noi sau de altii, dar ne vom stradui sa il avem. Noi avem datoria sa incercam”, declara luna trecuta cercetatorul clujean.

 

Antibiotice_-_Laborator_determinari_bioanalitice_Centrul-_de_Evaluare_a_MedicamentuluiIn paralel, cercetatorii Facultatii de Bioinginerie din Iasi lucreaza la un proiect ce vizeaza realizarea de grefe de piele artificiala in laboratoarele institutiei, grefe folosite cu preponderenta in domeniul chirurgiei plastice, si care in prezent sunt achizitionate de la laboratoare din strainatate, la pretul de 8 euro pe centimetrul patrat. Cercetatorii ieseni intentioneaza crearea acestor grefe la un pret pe jumatate decat cel platit in prezent pentru cele importate, proiectul lor fiind unic pana la acest moment in Romania. Este vorba de un tesut artificial care sa fie compatibil cu organismul uman, avand la baza celule umane. La acest moment, produsul este in faza de testare pe animale, iar daca rezultatele vor fi cele asteptate, se va trece si la realizarea grefelor avand la baza celule umane, iar primul transplant cu piele artificiala produsa in laboratoarele de la Iasi ar putea avea loc tot in 2016. „Este nevoie sa facem foarte multe teste si sa obtinem o multime de acreditari si avize. Materialul creat de noi reprezinta, practic, un pansament care poate fi aplicat in zone cu arsuri grave sau pe ulceratii”, a declarat prodecanul Facultatii de Bioinginerie din Iasi, Liliana Verestiuc, precizand ca principalul avantaj vor fi costurile reduse la jumatate fata de grefele din import.

 

laboratorDeocamdata, cercetatorii ieseni nu se confrunta cu probleme de finantare, beneficiind de aparatura noua in valoare de aproximativ un milion de euro, iar fondurile necesare fiind obtinute din finantari interne si colaborari cu alte institute de cercetare europene. Produsul finit, care ar urmasa fie pus la dispozitia clinicilor de chirurgie plastica in 2016 se va dovedi foarte eficient in cazul pacientilor cu arsuri grave pe suprafete intinse din corp. In cazul lor, se vor recolta celule ale organismului, pentru ca grefele sa fie biocompatibile, acestea fiind aplicate pe un un suport creat in acelasi laborator, pe baza de colagen si acid hialuronic. Se va obtine astfel un fel de pansament care se va apleca pe zonele afectate de arsuri sau pe ulceratii, pansament ce va interactiona cu celulele din organism, reparand astfel zonele afectate. Specialistii de la Iasi au in vedere si realizarea pe viitor de grefe vasculare si de substituenti pentru tesuturile osoase, ce ar putea fi folositi pentru umplerea portiunilor de os indepartate din cauza unor tumori canceroase.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro