Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a aprobat miercuri un ordin privind criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale privind includerea, extinderea indicațiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în și din lista de medicamente compensate.

Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, actul normativ prevede aprobarea criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale privind includerea, extinderea indicațiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în și din Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

"Aprobarea criteriilor de evaluare este cel mai important pas în continuarea procesului de actualizare a listei de de compensate și gratuite. Această nouă metodologie de evaluare cuprinde criterii de includere în listă, dar și de excludere, conform standardelor și cerințelor europene. De altfel, am aprobat actul normativ după o lună de dezbatere publică, consultări repetate cu reprezentanții producătorilor de medicamente, dar și în acord cu cerințele Comisiei Europene, în concordanță cu metodologii similare din Marea Britanie, Germania, Franța", a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit sursei citate.

Ministrul Sănătății a mai precizat că această nouă metodologie de evaluare va permite o nouă abordare în sistem, și anume actualizarea periodică a listei de compensate și gratuite, în beneficiul pacienților.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății a actualizat anul acesta, în luna mai, lista de medicamente gratuite și compensate, după o perioadă de peste șase ani, prin includerea a 17 molecule noi, orfane. În prezent, aproximativ 500 de pacienți care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia și boli neurologice degenerative beneficiază de tratament cu aceste produse.

Din cele 17 molecule noi, un număr de nouă molecule sunt destinate tratamentului afecțiunilor oncologice, se mai arată în comunicat.

Documentul va fi transmis în cursul zilei la Monitorul Oficial, spre publicare.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro