Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

"Unde se fumează, acele particule trenează, indiferent că este geamul deschis şi se face o aerisire corespunzătoare. Singura soluţie de protecţie a populaţiei rămâne ca toate spaţiile publice să fie fără fumat, şi taxiurile", a spus Florin Mihălţan, la dezbaterea "Despre fumat: de la teorie la public".

Potrivit medicului, atitudinea fumătorilor se poate schimba prin această lege. De asemenea, Florin Mihălţan a subliniat că s-a constatat o înclinaţie din ce în ce mai mare a fumătorilor să solicite servicii de consiliere.

La rândul lui, Alexandru Rafila, membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a spus că există un plan de acţiune pentru reducerea prevalenţei fumatului în regiunea europeană a OMS cu 30% până în 2025.

"Aceste plan global presupune foarte multe măsuri de natură legislativă, dar şi economică. Există ţări care au ţinte foarte precise din acest punct de vedere: Finlanda, Irlanda şi Scoţia, care îşi propun ca după anul 2025 să nu aibă mai mult de 5% din populaţie în categoria fumători", a adăugat Rafila.

Preşedintele Asociaţiei Române de Cardiologie, Gabriel Tatu Chiţoiu, a spus că 60 - 65% dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare.

"Aceste procent nu s-a schimbat în ultimii 15 - 20 de ani. Media Comunităţii Europene este de 48 la sută. Vârsta medie a românilor care fac infarct de miocard care este principala boală care omoară din punct de vedere cardiovascular pacienţii este 58 - 59 de ani la bărbaţi şi 65 - 67 de ani la femei. Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populaţia tânără din România, asta însemnând de la 20 de ani undeva la 60 de ani. (...) Fumătorii mor cam cu 10 - 15 ani înainte de restul. Vârsta arterelor celor care fumează este cu 10 - 15 ani mai mare decât vârsta arterelor celor care au aceeaşi vârstă biologică, dar care nu fumează", a mai spus Chiţoiu.

Reprezentanta Societăţii Române de Hipertensiune Arterială Maria Dorobanţu a spus, la aceeaşi dezbatere, că 20 la sută dintre hipertensivi sunt fumători.

Deputatul Aurelia Cristea a precizat că există o iniţiativă legislativă privind fumatul în locurile publice la Comisia de sănătate. "A fost semnată de 105 parlamentari. Peste 250 de organizaţii susţin acest proiect", a adăugat Cristea.

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro