La examenul pentru asistenti medicali la UPU Buzau, cele mai bune lucrari abia au obtinut nota 5.00, ceea ce arata pe mainile cui riscam sa ne dam sanatatea si chiar viata.

 

Vai de sanatatea noastra! Doar atat mai putem spune in urma rezultatelor obtinute de candidatii care au sustinut examenul pentru ocuparea celor sase posuri de asistent medical profesionist si doua de asistent medical debutant scoase la concurs de Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, pentru completarea schemei de personal a Unitatii de Primire Urgente.

In ciuda faptului ca a fost concurenta si toata lumea se astepta ca toti candidatii sa fie pregatiti sa faca fata unui examen care nu a iesit din tipare, rezultatele au fost dezastruoase, mai ales in cazul asistentilor medicali profesionisti, unde abia trei au reusit sa obtina rezultate de promovare pentru a participa la proba urmatoare a examenului. In acest context, din start raman trei posturi vacante, in ciuda faptului ca sute de absolventi ai scolilor sanitare se plang ca nu-si gasesc loc de munca.

Privite din perspectiva medicilor care ar trebui sa lucreze cu astfel de asistenti medicali si mai ales din perspectiva pacientilor, aceste realitati nu pot decat sa ne ingrozeasca, pentru ca suntem pusi in situatia de a ne da sanatatea pe mana unor astfel de specimene…

 

Cel mai bine pregatite s-au dovedit candidatele pentru ocuparea unuia dintre cele trei postuti de infirmiera. Si aici au fost inregistrate rezultate slabe, dintre cei 21 de candidati obtinand punctaj de promovare pentru a concura la proba urmatoare, doar 10, care au reusit sa obtina peste 50 de puncte. A existat insa o candidata a carei lucrare a fost „impecabila, fara nicio greseala. Nu ne venea sa credem ca cineva poate fi atat de bine pregatit, mai ales ca vorbim despre infirmiere debutante, deci persoane care nu au mai profesat! Merita mentionata Ilie Georgiana Iuliana, care a obtinut 100 de puncte din 100 posibile, dar si Morogan Mirela Mariana (87 puncte), Antemir Maria (73,81 puncte) sau Alexandru Adriana (72,90 puncte). Daca astfel de punctaje s-ar fi obtinut si la asistenti medicali, am fi fost incantati, dar acolo, din pacate, a fost dezastru”, a precizat Simona Bolchi, direcorul de ingrijiri medicale al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, in subordinea carora profeseaza asistentii medicali, moaele si infirmierele unitatii medicale.

Alte sase concutente au obtinut intre 54,86 si 69,57 de puncte, fiind admise la proba interviului, dar au existat si punctaje extrem de slabe, care au mers pana la 12 puncte (echivalentul notei 1,20).

 

*Rezultatele la proba scrisa pot fi consultate AICI

 

Analizand insa lista cu rezultatele la proba scrisa pentru asistenti medicali se poate usor constata ca pregatirea candidatilor a lipsit cu desavarsire. Altfel cum sa interpretam faptul ca dintre cei opt concurenti inscrisi pentru ocuparea celor sase locuri de asistent medical cu experienta, doar trei au reusit sa obtina peste 50 de puncte (din 100 posibile)? Cel mai mare punctaj a fost 52,37 (echivalentul notei 5,24), urmatorul clasat a avut 51,76 de puncte, iar cel de-al treilea a obtinut 51,37 de puncte, toti ceilalti candidati avand punctaje sub limita de admitere (50,00), ajungandu-se chiar intr-unul din cazuri la 9,91 de puncte, adica mai putin decat echivalentul notei 1:00.

Ne-am ingrozit, pur si simplu, de lipsa de cunostinte de care au dat dovada concurentii la proba scrisa si de aberatiile pe care le-au insirat pe panini intregi. Au fost subiecte relativ usoare, la care orice absolvent al unei scoli sanitare ar trebui sa stie sa raspunda, cu atat mai mult daca acesta vrea sa lucreze intr-un compartiment de medicina de urgenta. Este greu de imaginat ca exista astfel de absolventi si, mai grav, ca unii dintre candidati au fost chiar angajati in anumite cabinete medicale”, a explicat Simona Bolchi, intrebandu-se daca nu cumva, si profesorii care pregatesc elevii scolilor sanitare au o vina in pregatirea acestora, daca acestia sunt atat de slab pregatiti?

Ea si-a exprimat temerea ca in contextul in care, chiar daca exista, probabil, si absolventi bine pregatiti, dar acestia aleg sa plece in strainatate, spitalele romanesti vor fi nevoite, in curand, sa lucreze doar cu „rebuturi”…

 

Elena Comanescu

Nici candidatii care au concurat pentru obtinerea unuia dintre cele doua posturi de asistenti medicali debutanti nu au fost mai rasariti, asa ca nici aici nu a prea fost de unde alege. In urma probei scrise sustinute de cei 14 candidati, trei au obtinut punctaje de promovare in etapa urmatoare, dar tot cu note de 5:00. Ceilalti 11 concurenti au avut punctaje intre 20,75 si 39,90 (echivalentul notelor 2,07, respectiv, 3,99). „Ne asteptam ca pentru medicina de urgenta sa avem candidati foarte bine pregatiti, dar am constatat, ca la fiecare examen din ultima perioada, ca absolventii scolilor postliceale sunt tot mai slab pregatiti. In timpul concursului aveam sperante, multi dintre candidati cerand coli in plus, dar la corectare am constatat ca scrisesera perle greu de imaginat. Desi sunt abolventi ai unei scoli postliceale, deci au trecut de un liceu, nu stiu nici macar sa scrie corect, ce sa mai vorbim despre notiuni medicale”, a precizat si Elena Comanescu, presedinta Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din judet.

Ramane de vazut daca la proba interviului, care va avea loc luni dimineata, cei care au trecut de proba scrisa vor face fata la fel, la nivel minim, sau vor fi incapabili sa dovedeasca macar ca stiu sa acode ingrijirile elementare care sunt necesare intr-o sectie in care ajung urgente majore, iar de reactia asistentilor medicali si a medicilor, la nivel de cateva secunde, depinde uneori viata pacientilor…

 

Pentru curiosi, rezultatele la scris pot fi vazute AICI

 

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro