Guvernul ar urma să aprobe miercuri prima rectificarea bugetară din acest an, prin care va majora bugetele ministerului Apărării Naţionale şi ministerului sănătăţii.

Guvernul ar urma să aprobe miercuri prima rectificarea bugetară din acest an.

Executivul va tăia din bugetul unor ministere pentru a majora cheltuielile cu 2,5 miliarde de lei, în special pentru plata unor arierate şi a unor titluri judecătoreşti.

Bani în plus ar urma să primească apărarea şi sănătatea.

Bugetul Ministerului Apărării urmează să fie suplimentat cu 0,2%, pentru a se completa dotarea conform cerinţelor NATO.

Alocările de fonduri sunt aşteptate şi la Ministerul Sănătăţii pentru funcţionarea programelor naţionale de sănătate, inclusiv pentru componenta de îngrijire nou-născuţi prematuri.

Cheltuielile trebuie majorate şi pentru plata unor arierate şi a unor titluri judecătoreşti.

La rândul său, Ministerul Educaţiei solicită fonduri suplimentare pentru susţinerea programului de dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic.

Ministerul Transporturilor, vizat de tăieri

Cheltuielile vor fi reduse semnificativ - şi aici principalul vizat este Ministerul Transporturilor.

Sume mai mici vor fi luate şi de la alţi ordonatori de credite.

Fără certitudinea aplicării reducerii CAS de la 1 octombrie, scade puţin presiunea pe bugetele ministerelor, însă având în vedere încasările mici la buget faţă de cele prognozate în proiectul bugetului de stat, rectificarea ar urma să fie una negativă.

Este, probabil, şi motivul pentru care Liviu Vioinea, actualul ministru delegat pentru buget şi viitor viceguvernator al Băncii Naţionale, va rămâne în guvern până în luna septembrie, pentru a efectua rectificarea bugetară şi a purta discuţiile pe această temă cu reprezentanţii FMI.

Rectificarea bugetară "sacrifică investiţile"

Fostul ministru de finanţe, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, susţine că rectificarea bugetară pe care guvernul Ponta se pregăteşte să o aprobe va duce la scăderea numărului locurilor de muncă în domeniul privat şi la introducerea de noi taxe şi impozite pentru cetăţeni.

Într-o declaraţie pentru RRA, Gheorghe Ialomiţianu a spus că din păcate guvernul se află la a 5-a rectificare bugetară negativă, în condiţiile în care veniturile prevăzute în buget nu s-au realizat.

"Efectele sunt tăierea de cheltuieli şi sunt sacrificate investiţiile. Asta înseamnă că multe firme private care au contracte cu instituţiile publice vor fi blocate, acestea vor reduce locurile de muncă. Mai mult decât atât, am înţeles că se vor tăia bani de la învăţământ, de la transporturi, sunt sacrificaţi şi banii care au fost alocaţi pentru tronsonul Comarnic - Braşov; deci efecte negative în lanţ" a spus Gheorghe Ialomiţianu.

Detaliile despre cifrele rectificării vor fi făcute publice după consultările purtate în aceste zile de Ministerul de Finanţe cu experţii Fondului Monetar Internaţional.

Pentru anul în curs, autorităţile române au convenit cu FMI un deficit bugetar de 2,2% din PIB.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro