Mai multe farmacii din tară au eliberat, în perioada 20 februarie - 3 martie 2014, comprimate filmate/pastile Algocalmin, în absenta unei retete de la medic desi, potrivit unei hotărâri a Agentiei Nationale a Medicamentului, acest medicament trebuie eliberat pe bază de prescriptie medicală, reiese dintr-o cercetare de piată realizată de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din România (APCR) si remisă miercuri AGERPRES.

'Potrivit cercetării de piată, farmacistii din mai multe farmacii, unele independente, altele făcând parte din retele de farmacii, au eliberat fără retetă între 2 si 20 de comprimate filmate/pastile de Algocalmin, în perioada 20 februarie — 3 martie. Este vorba de SC S.I.E.P.C.O.F.A.R. S.A, Catena Hygeia SRL, SC Sensiblu SRL, SC Medimfarm SRL, Farmaplant SRL, SC Iris Pharm SRL, SC Help Farm Plus SRL (Catena), Helen Farm, SC Help Net Farma SA, MC Serv Tour SRL, Centrofarm SA, Nicolle Impex SRL, SC Belladonna Concept Pharm SRL, Farmacia Alissa Retail SRL, Lavira Transport SRL (Catena)', se arată în comunicatul citat.

Potrivit Hotărârii Consiliului Știintific (HCS) al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) nr. 7 din 23 martie 2010, s-a modificat statutul de clasificare pentru eliberarea medicamentelor care contin metamizol sodic, de la eliberare fără prescriptie medicală, la eliberare cu prescriptie medicală care se retine în farmacie.

'Metamizolul sodic este substanta activă din algocalmin, algozone, algoremin, centralgin si alte medicamente cu diverse denumiri comerciale. Substanta activă a acestor medicamente, metamizolul sodic, poate provoca o boală gravă a sângelui — agranulocitoza, motiv pentru care mai multe state din Uniunea Europeană le-au interzis, iar în altele este posibilă achizitia numai cu prescriptie medicală. Solicităm farmaciilor să tină seama de responsabilitatea pe care o au într-o piată în care consumatorii nu au foarte multe informatii, si să nu încurajeze consumul iresponsabil de medicamente' a declarat Costel Stanciu, presedintele APC România.

AGERPRES/(AS-autor: Magdalena Tănăsescu, editor: Andreea Marinescu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro