De la 1 februarie, notarii pot autentifica gratuit aceste declaratii, inscriindu-le apoi in Registrul National al Donatorilor. Notarii buzoieni incurajeaza aceste declaratii.

 

thumb_800_x_0_16214-notari_resizeUn pas important in dezvoltarea Programului National de Transplant a fost facut la inceputul acestei luni, cand a devenit operationala aplicatia informatica ce permite autentificarea gratuita a declaratiilor celor care sunt de acord sa devina donatori de organe, concomitent cu inregistrarea documentelor in Registrul National al Donatorilor, sarcini ce le revin notarilor publici, conform protocolului. In scopul infiintarii si bunei functionari a acestui registru, intre Ministerul Sanatatii (MS), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR) a fost incheiat un protocol de colaborare. Notarii au rolul de a autentifica declaratiile de consimtamant ale celor ce doresc sa devina donatori de organe post-mortem, iar STS are sarcina de a pune la punct si de a administra aplicatia informatica prin care respectivele declaratii sa poata fi autentificate si apoi inregistrate in Registrul National al Donatorilor.

Aplicatia informatica ofera confidentialitatea datelor personale ale celor inscrisi in Registrul Donatorilor, putand fi accesate doar de cateva persoane acreditate de Ministerul Sanatatii.

 

transplant hepaticIntr-un comunicat remis ieri, Uniunea Nationala a Notarilor Publici a transmis ca de la 1 februarie, respectiva aplicatie a devenit functionala si ca de acum inainte, notarii publici care autentifica un testament in care testatorul isi da consimtamantul la donarea post-mortem, vor autentifica separat, cu scutire de onorariu, si o declaratie prin care acesta consimte la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, care va fi inscrisa in Registrul National al Donatorilor.

Este o procedura pe care personal o incurajez, ca si colegii mei, de altfel, pentru ca este o cauza nobila prin care se pot salva vieti. Consider ca prin acordarea acestui serviciu notarial in mod gratuit si potrivit legislatiei care reglementeaza procedura nu facem decat sa ne aducem si noi contributia la o cauza nobila, mai ales ca incheierea unui astfel de act notarial nu presupune un consum mare de timp. Oricare dintre noi sau dintre cei apropiati putem fi la un moment dat atat in postura de donatori cat si de primitori. Consimtamantul pe care oricine il poate da in timpul vietii pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule va face posibila interventia mult mai rapid, in cazul in care aceste date sunt deja stocate intr-un registru al donatorilor. Ceea ce trebuie sa avem noi grija este ca persoana care isi da acest consimtamant sa fie bine informata si sa stie exact pentru ce  semneaza“, a declarat notarul buzoian Sinica Lefter, vicepresedinte al Filalei Prahova a Notarilor Publici, la care sunt arondati notarii publici din judetul Buzau.

Procedurile in cazul prelevarilor de organe vor fi astfel mult simplificate, in cazul persoanelor decedate sau aflate in moarte cerebrala, medicii putand sa consulte datele din registrul donatorilor, iar daca pacientii respectivi figureaza ca si-au dat consimtamandul pentru a dona organe, se poate trece imediat la operatiile de prelevare.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

Daca se poate vorbi despre un capitol la care sistemul sanitar romanesc nu se afla in coada clasamentelor la nivel european, atunci, cu siguranta acesta ar fi cel al recoltarii si transplantului de organe, Romania fiind chiar pe primul loc in Europa in ceea ce priveste aceste proceduri medicale. Medicul Victor Zota, coordonatorul Centrului National de Transplant, a declarat la finele anului trecut ca in Romania au fost realizate in 2013 peste 500 de transplanturi. Totodata, Agentia Nationala de Transplant a anuntat ca numarul donatorilor de organe aflati in moarte cerebrala a crescut mult in ultima perioada, acesta fiind rezultat eforturilor sustinute pentru promovarea activitatii de transplant de organe, tesuturi si/sau celule umane, desfasurata de cadrele medicale cu pregatire de specialitate, dar si al unor campanii mediatice.

Anul trecut, 51 de noi unitati sanitare din tara au fost acreditate pentru a deveni centre de prelevare si de transplant de organe, fapt care face ca interventiile echipelor medicale in astfel de situatii sa fie prompte.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro