Sursa obiectivbr.ro

O aplicație pentru dispozitive mobile prin care pacienții diagnosticați cu cancer în stadiu avansat pot să semnaleze în timp real medicilor care îi tratează simptomele pe care le prezintă a produs o serie de efecte benefice substanțiale, inclusiv o speranță de viață prelungită, potrivit unui studiu clinic ale cărui rezultate au fost prezentate la cel mai mare colocviu oncologic pe plan mondial, cu peste 30.000 de participanți, organizat de American Society of Clinical Oncology (ASCO) la sfârșitul săptămânii trecute în orașul Chicago.

Acest studiu, realizat pe un eșantion de 766 de pacienți, dintre care 86% erau caucazieni și 58% erau femei, cu o vârstă medie de 61 de ani, diagnosticați cu diverse tipuri de cancer — pulmonar, mamar și de prostată — cu metastaze, a arătat că utilizatorii unei aplicații disponibile pe tabletă și smartphone, concepută pentru a comunica medicilor lor supraveghetori efectele secundare resimțite în urma chimioterapiei, au trăit, în medie, cu cinci luni mai mult față de pacienții din grupul țintă, potrivit Agerpres.

Persoanele din grupul țintă așteptau vizita lor lunară la medicul oncolog pentru a menționa acele probleme.

Speranța de viață pentru utilizatorii aplicației a crescut cu 20% (31 de luni în comparație cu 26 de luni), iar această creștere a fost însoțită de o mai bună calitate a vieții, a precizat Ethan Basch, profesor de medicină la centrul oncologic Lineberger din cadrul Universității Carolina de Nord din Chapel Hill, coordonatorul studiului.

Studiul, realizat din septembrie 2007 până în ianuarie 2011, a fost publicat și pe site-ul Journal of the American Medical Association (JAMA), scrie AFP.

Citeste mai departe

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro