Aplicaţia de pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) care dă posibilitatea medicilor să verifice calitatea de asiguraţi a pacienţilor, funcţionează cu rateuri, având în vedere că există situaţii în care numai o parte dintre angajaţii aceleiaşi companii, pentru care s-au plătit integral contribuţiile aferente asigurărilor de sănătate, figurează ca asiguraţi.
"Eroarea" este recunoscută chiar de CNAS, care, în comunicatul remis ieri presei, îndrumă persoanele care nu se regăsesc în aplicaţie să apeleze la serviciile lucrătorilor Casei de la ghişeu pentru a li se elibera adeverinţa doveditoare a calităţii de asigurat.
"Dacă în urmă interogării, persoana apare ca neasigurată, aceasta se va prezenta la Casa de asigurări de sănătate cu documentele care atestă calitatea de asigurat pentru a solicita eliberarea unei adeverinţe. Documentele necesare pentru a face dovada calităţii de asigurat la Casa de asigurări sunt prevăzute în ordinul mai sus menţionat pentru fiecare categorie de asiguraţi în parte. Automat, la eliberarea adeverinţei de către Casa de asigurări, calitatea de asigurat va fi validată şi în sistemul informatic (SIUI)", notează CNAS în documentul remis presei.
Instituţia a anunţat ieri că, potrivit Ordinului preşedintelui CNAS din data de 8 septembrie ac. privind aprobarea Normelor Metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat, persoanei care necesită servicii medicale, medicamente, îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale, cu excepţia celor din pachetul minim de servicii medicale, "îi va fi verificată calitatea de asigurat de către furnizorul de servicii medicale ca urmare a interogării aplicaţiei pe site-ul CNAS la adresa
http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html".
"Este o măsură menită să vină în sprijinul asiguraţilor care nu mai trebuie să facă un drum la Casa de asigurări pentru a cere adeverinţa de asigurat, atât timp cât există un instrument la îndemâna tuturor furnizorilor de servicii medicale pentru a verifica dacă cel care solicită serviciul este asigurat sau nu", a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
Instituţia a informat ieri că a transmis o circulară către Casele teritoriale de sănătate.
"Această măsură este tranzitorie şi va fi înlocuită anul viitor de cardul naţional de sănătate, care va face dovada calităţii de asigurat", se arată în comunicatul CNAS.