Norme Coca 2023 - 2024

Până în 2017, 3,4 miliarde de persoane din întreaga lume vor avea telefoane inteligente, iar jumătate dintre acestea vor utiliza aplicaţii pentru controlul stării de sănătate, susţin oficialii Comisiei Europene. Aceste aplicaţii şi dispozitivele medicale la care sunt conectate sunt reunite sub cupola conceptului de "sănătate mobilă" sau "m-Sănătate" care reprezintă o nouă componentă a informatizării sănătăţii, în curs de implementare şi reglementare de către Comisia Europeană. Folosirea aplicaţiilor pentru controlul stării de sănătate va aduce economii substanţiale la sistemele de sănătate din UE, prin depistarea precoce a bolilor şi responsabilizarea pacienţilor să aibă mai mare grijă de sănătatea lor.

Mai nuanţat, sub cupola m-sănătatea sunt prinse aplicaţii pe telefon şi tabletă care se conectează la dispozitive medicale sau senzori (ceasuri sau brăţări) pentru măsurarea glicemiei, tensiunii arteriale, temperaturii, aplicaţii pentru administrarea de insulină persoanelor diabetice, prin transmiterea unor semnale de control de pe o platformă mobilă către pompa de insulină; aplicaţii care le amintesc pacienţilor să-şi ia medicamentele; aplicaţii care fac recomandări privind scăderea greutăţii sau regimul alimentar - toate menite să amelioreze starea generală de sănătate şi bunăstarea utilizatorilor.

CE spune că aplicaţiile din domeniul sănătăţii, reunite sub umbrela m-Sănătate, ar putea duce la scăderea cu 99 de miliarde de euro a costurilor aferente serviciilor medicale în UE, în anul 2017, dacă şi numai dacă potenţialul lor va fi valorificat pe deplin. m-Sănătate va contribui la scăderea costurilor aferente serviciilor medicale prin facilitarea diagnosticării precoce şi încurajarea prevenirii îmbolnăvirii, mai spun oficialii CE.

Aproape 100.000 de astfel de aplicaţii destinate sănătăţii sunt deja disponibile pe diverse platforme, cum ar fi iTunes, Google play, Windows Marketplace, Blackberry World.
Cele mai populare 20 de astfel de aplicaţii gratuite în domeniul sănătăţii şi sportului au înregistrat deja 231 de milioane de descărcări la nivel mondial, potrivit CE.

Până în prezent, UE a investit 100 de milioane de euro în cercetarea în domeniul m-Sănătăţii. Amintim că UE a finanţat cu 5 milioane de euro un proiect de cercetare care va permite, în curând, pacienţilor cu insuficienţă renală să îşi monitorizeze dializa pe smartphone. Implementarea acestui proiect va genera economii anuale de 15.000-20.000 euro pentru fiecare pacient cu insuficienţă renală, estimează CE.

"Datorită serviciilor de m-Sănătate, vor putea fi evitate unele consultaţii costisitoare, cetăţenii vor putea să îşi ia propria sănătate şi bunăstare în mâini şi se va deplasa accentul dinspre vindecare spre prevenire. m-Sănătatea reprezintă, totodată, o oportunitate deosebită pentru piaţa în ascensiune a aplicaţiilor mobile şi pentru întreprinzători. Port şi eu la mână o brăţară electronică pentru măsurarea nivelului de activitate fizică din timpul zilei, prin urmare, pot spune că sunt deja o adeptă ferventă a serviciilor de m-sănătate", a declarat Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisarul responsabil de agenda digitală, cu ocazia invitaţiei consultării publicului privind sănătatea mobilă.

CE a recunoscut avantajele aplicaţiilor mobile în domeniul sănătăţii încă din 2012, când a publicat Carte verde privind m-sănătatea.
Pe 4 decembrie 2014, Carta verde privind sănătatea mobilă a primit avizul Comitetului Regiunilor, se arată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Comitetul Regiunilor e de părere că serviciile de m-Sănătate adecvate şi de bună calitate pot juca un rol important în ceea ce priveşte creşterea calităţii şi eficienţei în sistemele de sănătate.

Serviciile mobile de sănătate pot contribui, de exemplu, la scăderea numărului pacienţilor cu boli cronice şi a numărului de zile de spitalizare a acestora, permiţându-le să îşi asume într-o mai mare măsură propria îngrijire, se argumentează în avizul Comitetului.

Comitetul Regiunilor recomandă să se facă o distincţie clară între aplicaţiile de lifestyle şi dispozitivele medicale.

Serviciile de m-sănătate din cea de-a doua categorie trebuie să fie evaluate în baza unor metodologii recunoscute de evaluare a dispozitivelor medicale, îndeplinind cerinţele prevăzute de Directiva 93/42/CEE privind dispozitivele medicale.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro