Pe fondul vieţii nesănătoase a tinerilor şi a lipsurilor populaţiilor din ţările emergente, costurile cu sănătatea au ajuns să pună o foarte mare presiune pe bugetele multor ţări, inclusiv din categoria celor dezvoltate. În ultimul timp, a apărut ideea utilizării la scară mai largă a aplicaţiilor pentru monitorizarea sănătăţii pentru a reduce vizitele nejustificate la medic, dar şi pentru a-i face pe pacienţi mai responsabili de sănătatea lor. Mai este însă un lung drum de parcurs până aici, presărat cu întrebări legate de securitatea datelor, dar şi de eficienţa acestora.

Ultimul raport marca Businesss Insider Intelligence estimează potenţialul enorm al pieţei generate de popularitatea acestor aplicaţii mobile pentru sănătate. Astfel, în magazinele de aplicaţii există acum în jur de 300.000 de aplicaţii pentru monitorizarea sănătăţii, iar primele 10 au avut 10 milioane de descărcări gratuite zilnice şi 300.000 de descărcări cu plată.

 Dezvoltarea explozivă a tehnologiei şi, în special, a tehnologiilor mobile inteligente generează un impact puternic asupra întregului ecosistem medical global, arată raportul mHealth al Ernst & Young. Vorbim de aplicații și dispozitive destinate pacienților, cu scopul monitorizării proprii a stării de sănătate acceptate și "prescrise" în sistemele sanitare informatizate din lume.

fals medic

Tehnologiile mobile permit monitorizarea de la distanţă şi accesul direct al pacienţilor la medici atunci când vor să pună întrebări. De exemplu, un proiect-pilot de telemedicină derulat în 2011 în Marea Britanie, unde guvernul este principalul contribuabil în sistemul de sănătate, a avut ca rezultat o reducere cu 15% a vizitelor la medic, o reducere de 20% a intrărilor în sistemul de urgenţă, o reducere cu 14% a solicitărilor de internare şi, cel mai şocant, o reducere cu 45% a ratei de mortalitate, potrivit raportului Ernst&Young.

Piața aplicațiilor pentru mobil va ajunge la 26 de miliarde de dolari până în 2017, potrivit Mashable, iar 50% dintre cele mai descărcate aplicații vor fi cele pentru sănătate și fitness.

În cel mai recent raport IMS Health, experţii remarcă potenţialul imens al acestor aplicaţii pentru scăderea costurilor cu sănătatea, însă avertizează asupra siguranţei acestora. Potrivit raportului, mai sunt multe de făcut în acest domeniu, însă în următorii cinci ani, vom vedea tot mai mulţi medici care vor lucra cu aceste aplicaţii.

Potrivit IMS, mai mult de 90% dintre aplicaţiile verificate nu au reuţit să obţină un scor mai mare de 40 din 100 la capitolul funcţionalitate, care a implicat criterii legate de informarea corectă, monitorizare şi interactivitate.

Totodată, este greu de implementat această nouă terapie complementară pacienţilor în vârstă, care sunt şi cei mai predispuşi la îmbolnăviri repetate.

Astfel, înainte de a începe să lucreze la scară largă cu aceste aplicaţii, medicii au făcut câteva recomandări:

 • trebuie dovedit la scară mai largă efectul benefic al acestora asupra pcienţilor, dar şi modul în care ajută la scăderea costurilor cu sănătatea
 • informaţiile privind sănătatea pacientului şi activitatea medicului trebuie să fie bine securizate
 • aceste aplicaţii ar trebui să fie integrate în sistemul informativ medical al ţării respective, pentru ca toate datele să fie sincronizate în timp real

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro