Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere guvernului introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru evitarea disparitiei de pe piata a unor medicamente cu preturi accesibile, care sunt utilizate de 70% din pacientii români.

"Continuarea aplicarii taxei clawback în forma actuala poate duce si la distrugerea capacitatilor de productie farmaceutica din România, care sunt exclusiv producatoare de medicamente generice", se afirma într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. APMGR sustine ca a propus deja autoritatilor o solutie pentru calculul diferentiat, bazata pe introducerea unei proportii de maximum 65% în calculul procentului 'p' din formula clawback, aceasta fiind agreata de CNAS si acceptata de Ministerul de Finante ca fiind neutra din punct de vedere bugetar.

"Un calcul diferentiat pentru medicamentele cu pret accesibil, care sunt în majoritatea lor medicamente generice, ar afecta pozitiv doua treimi din tratamentele utilizate în prezent în România, care trateaza cele mai vulnerabile categorii sociale, respectiv medicamentele pentru afectiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum si antibioticele la preturi accesibilea", se mentioneaza în comunicat.

Potrivit APMGR, încurajarea consumului de medicamente generice ramâne singura solutie realista de asigurare a accesului la tratament al tuturor pacientilor, în conditii de mentinere sub control a costurilor publice, asociatia solicitând autoritatilor sa considere, pe termen mediu, excluderea producatorilor de medicamente generice de la plata taxei clawback.

De asemenea, APMGR continua sa afirme actualizarea periodica a listei de medicamente compensate, dar atrage atentia ca finantarea acesteia exclusiv prin taxa clawback este nerealista si ar putea crea probleme majore în ceea ce priveste accesul populatiei la tratamentele de baza si saluta initiativa autoritatilor de a înfiinta noi organisme specializate care sa studieze eficienta terapeutica si economica a noilor tratamente.

Pe de alta parte, APMGR face un apel la retinere si responsabilitate în comunicarea publica referitoare la efectele miraculoase pe care actualizarea listei de medicamente compensate le-ar avea asupra pacientilor în suferinta.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu)

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro