Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR)se opune legalizării plăţilor informale în sănătate şi cere Guvernului o reformă cuprinzătoare a sistemului de sănătate, bazată pe eficienţă şi finanţare sustenabilă. ''Guvernul trebuie să renunţe la practica de a muta responsabilitatea finanţării sistemului de sănătate pe umerii altora", afirmăDragoş Damian, preşedintele APMGR.
APMGR susţine că pacienţii au cel mai mult de suferit din cauza lipsei unei reforme profunde a sistemului de sănătate şi arată că menţinerea taxei clawback în forma actuală duce la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor cu preţuri accesibile.

''Peste 1.300 de produse au dispărut din piaţă în ultimii trei ani, iar anul acesta alte 1.200 de medicamente ieftine riscă să dispară din farmacii, ca urmare a scăderii preţurilor sub pragul de rentabilitate. Pacienţii sunt obligaţi să le înlocuiască cu produse alternative mult mai scumpe, plătind din buzunar diferenţa'', se arată în comunicatul citat.

Preşedintele APMGR afirmă că introducerea plăţilor informale pentru medici va creşte ''povara financiară'' pentru pacient şi va crea probleme etice care vor afecta demnitatea şi prestigiul profesiei de medic. ''APMGR solicită creşterea finanţării sistemului sanitar în paralel cu măsuri imediate de transparentizare a cheltuirii fondurilor publice şi de eliminare a fraudelor. Potrivit calculelor APMGR, numai pentru medicamente sistemul de sănătate are nevoie de o finanţare de cel puţin 800 milioane ron pentru ca accesul pacienţilor la medicamente să fie la nivelul anului 2012. (...) Lipsa unei reforme a sistemului de sănătate a însemnat pentru România pierderea unor investiţii de peste 50 milioane de euro în domeniul farmaceutic şi va însemna pierderea multor alte investiţii în viitor, din cauza neîncrederii investitorilor într-un sistem lipsit de transparenţă'', se mai arată în comunicat. AGERPRES

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro