La capătul unui proces complex de studiere și evaluare a realităților sistemului de sănătate din România, studiu ale cărui concluzii esențiale au fost formulate de către Alianța Pentru Sănătate din România în Raportul cu privire la “Starea sistemului de sănătate - Analiză, perspective, soluții” , o idee s-a desprins ca fiind o urgență majoră: semnarea, de către toate partidele parlamentare, a unui PACT NATIONAL PENTRU SANATATE, ca instrument de garantare a implementării Strategiei Naționale pentru Sănătate.
Semnarea unui astfel de document a fost una dintre ideile agreate de către toți oficialii prezenți la lansarea raportului. “Pactul național de sănătate este singura soluție pentru a asigura predictibilitatea și stabilitatea sistemului sanitar, astfel încât să nu mai avem schimbări bruște de direcție, în funcție de schimbarea ministrului”, a explicat Cristian Hotoboc, inițiatorul pactului pentru sănătate.

“Este de dorit un astfel de pact, un consens politic, pentru a ne asigura că, de acum încolo, lucrurile nu se vor mai schimba în funcție de cei care vin la conducerea Ministerului Sănătății. Sunt chestiuni care trebuie să continue, indiferent de coloratura politică a ministrului”, a declarat Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. “Consider că acest acord politic este esențial pentru buna funcționare a sistemului de sănătate”, a întărit și europarlamentarul Cristian Bușoi.

“Ca urmare a prezentării proiectului de Pact Național pentru Sănătate, în cadrul conferinței de presă din data de 24 martie 2015, Alianța Pentru Sănătate din România (APSR) a adresat, pe 31 martie, partidelor parlamentare scrisori de chemare la discuții pentru agrearea Pactului. De asemenea, am adresat Președintelui României, Domnul Klaus Johannis, o scrisoare prin care îi solicităm să ne sprijine în demersul nostru, orientat către alinierea partidelor parlamentare la efortul de asigurare a continuității, predictibilității și managementului profesional al sistemului de sănătate românesc. Adresăm, și pe această cale, tuturor organizaților profesionale și de pacienți care nu fac parte din Alianța Pentru Sănătate din România, chemarea la discuții pe marginea proiectului de Pact Național pentru Sănătate, astfel încât, la finalul acestor discuții, să putem avea o poziție larg agreată asupra acestuia”, a declarat Ion Ciceală, Director Executiv APSR.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro