Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică si Ginecologie a sustinut în perioada 10 februarie – 10 martie 2014 campania naţională de informare şi educatie medicală privind sănătatea femeii: Zilele V – Protejează-ti feminitatea! În cadrul campaniei femeile din 16 oraşe au beneficiat, pe lângă informare, şi de un consult ginecologic gratuit pentru depistarea infectiilor vaginale.
Consultaţiile s-au desfăşurat în 32 de clinici din 16 oraşe, printre care şi Arad. Astfel, au fost efectuate aproximativ 3500 de consultaţii, cele mai multe în Oradea, Iaşi, Timişoara şi Constanţa. Dintre acestea, aproximativ 60% au fost diagnosticate cu infecţii vaginale. Din totalul celor 16 oraşe Aradul stă cel mai prost atât în ceea ce priveşte numărul de programări, dar mai ales al numărului de consultaţii. Au fost efectuate un total de 4349 programări, cele mai multe fiind efectuate în Iaşi (760), urmat de Constanţa (729) şi Oradea (623). La noi s-au programat doar 57 de femei.
Din totalul de 4349 programări, au fost efectuate 3405 consultaţii. Cele mai multe consultaţii au fost efectuate în Oradea (675), Iaşi (563), urmat de Timişoara (311). Din cele 57 de femei programate la Arad, doar două s-au prezentat la consultaţie, oraşul nostru deţinând şi la acest capitol ultima poziţie.
„Mai avem de lucrat până când femeile vor înţelege importanta consultului medical si riscurile automedicatiei. Consultatia ginecologică de rutină, însotită de cele mai multe ori de o ecografie transvaginală, este recomandată cel putin de două ori pe an la persoanele active sexual si o dată pe an la femeile aflate la menopauză. Această primă ediţie a campaniei naţionale Zilele V ne-a arătat ca sunt în continuare multe femei cu infecţii vaginale care nu se prezintă la medicul ginecolog. Deşi româncele au evoluat mult la acest capitol, numărul celor diagnosticate cu o infecţie vaginală rămâne destul de mare”, ne-a declarat dr. Radu Vlădăreanu, presedintele Societătii Române de Ultrasonografie în Obstetrică si Ginecologie.
Risc de infertilitate
Vaginitele sunt infecţii vaginale asociate cu un agent patogen străin si se împart în micotice, bacteriene, mixte si infectii cu transmitere sexuală. Dintre acestea, un procent important (24,6 %) îl reprezintă infectiile mixte. Infectiile vaginale lăsate netratate sau automedicatia cresc vulnerabilitatea la infectii si cervicită (termen care include toate inflamatiile colului uterin), pot duce la infertilitate si aduc şi un disconfort zilnic, persistent.