Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că în cadrul exerciţiului de cooperare civil-militară în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, organizat la Târgu Mureş sub egida NATO, a fost testată capacitatea reală de reacţie, fiind folosită în premieră o tehnică de realitate virtuală.
Dr. Raed Arafat a arătat că în cadrul exerciţiului de la Târgu Mureş organizat de Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO şi România, cu sprijinul Grupului de lucru pentru Sănătate, Alimentaţie şi Agricultură al NATO (JHAFG) şi Grupul de Protecţie Civilă (CPG), cu un scenariu care nu a fost cunoscut dinainte, concluzia este că există capacitatea de intervenţie la dezastre de o asemenea amploare.

'Luni am început un exerciţiu complex, care a crescut în etape, prima dată cu intervenţia echipajelor locale, după care pe plan naţional şi internaţional, un exerciţiu organizat sub egida NATO a Centrului Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al cărui şef este domnul Guenter Bretschneider, care a urmărit întregul exerciţiu. Exerciţiul a început cu o explozie într-un amplasament chimic ipotetic, care a afectat o zonă rezidenţială, după care ulterior a mai apărut un incident, un accident între un tren de pasageri şi un tren de marfă, care avea şi vagoane cu substanţe chimice. Am folosit tehnică de realitate virtuală, care ne-a permis să facem foarte multe lucruri pe care nu ne-am fi permis să le facem dacă exerciţiul era cu oameni în teren, deoarece ar fi fost foarte greu să construim toate aspectele pe care le-am construit în acest exerciţiu', a spus Arafat. Astfel, în total au fost 595 de victime, dintre care 39 de persoane decedate, 137 de persoane cu cod roşu, 106 persoane cu cod galben şi 313 persoane cu cod verde. Pentru intervenţie s-au folosit 827 de forţe de la ISU, 54 de la Jandarmerie, 90 de la Poliţie, 14 de la Ministerul Apărării Naţionale, la care se adaugă şi partea de Aviaţie de la MApN, 13 de la Serviciile Voluntare de Pompieri, echipaje de intervenţie la accidente chimice, biologice şi radio-nucleare de la Sibiu, Braşov şi de la Sighişoara şi echipaje mobilizate din toate judeţele limitrofe: Cluj, Harghita, Braşov, Sibiu, Bistriţa şi Alba. 'Au fost mobilizate inclusiv echipaje de pompieri, de strângere şi descarcerare. Pot spune că tot ce s-a folosit a fost realist, adică nu am creat resurse pe care nu le avem. În timpul exerciţiului s-a făcut un apel internaţional prin EADRCC prin care am solicitat sprijin specializat pe partea de CBRN, pe partea de căutare - salvare urbană, care să vină în sprijinul echipei noastre. Am solicitat sprijin şi pe partea medicală. Au venit în sprijinul nostru: SUA, Israel, Georgia, Republica Cehă, Armenia, Austria, Belgia, Bosnia Herţegovina, Estonia, Germania, Norvegia, Suedia, Serbia, Elveţia, Turcia, Ucraina. Toate aceste ţări au avut reprezentanţi, fie jucători în exerciţiu, fie observatori. SUA a participat cu două echipe, Israel cu o echipă, Cehia cu o echipă, Georgia cu o echipă, am avut o echipă din partea Armeniei şi una din partea Ucrainei (...) Noi ne-am testat capacitatea reală de reacţie, într-o situaţie reală - cu care sperăm să nu ne întâlnim niciodată, a fost o situaţie creată foarte serioasă, să fie cât mai provocatoare - dar din ce am testat, da, am avea capacitatea de a reacţiona, de a interveni şi de a deservi populaţia mai ales pe partea de evacuare', a susţinut Arafat.

A fost simulată şi evacuarea a peste 30.000 de persoane din zona în care era norul toxic. 8.623 au fost evacuate cu mijloace mobilizate de ISU, care au inclus autocare şi microbuze din judeţul Mureş, un tren pus la dispoziţie de CFR cu zece vagoane, iar Ministerul Apărării a pus la dispoziţie 20 de camioane.

"Cei care au luat parte la exerciţiu nu au ştiut scenariul, deci este important de înţeles că nu s-a cunoscut scenariul în cadrul exerciţiului. S-a aflat doar când a început exerciţiul. Se ştia doar că va fi un exerciţiu mare care va implica substanţe chimice (...) Normal că am învăţat multe, sunt foarte multe lucruri pe care le vom duce cu noi acasă ca lecţii învăţate pe care o să le analizăm şi, bineînţeles, o să le aplicăm. Va fi o analiză pe care o face şi Centrul NATO pentru noi, pe tot ce a observat, pentru că am avut 14 evaluatori şi nu ştim încă rezultatele, cei 14 evaluatori vor veni cu concluziile lor şi vor fi cuprinse într-un raport care ne va fi înaintat tuturor participanţilor. Din acesta vom învăţa cu toţii', a susţinut Raed Arafat. În timpul exerciţiului s-a luat în calcul şi partea psihologică şi de sprijin a populaţiei, s-a creat şi un centru de contact pentru a afla informaţii despre cei internaţi, identificaţi şi aşa mai departe şi, un modul foarte important, a fost cel de social media.

'Colegii noştri au făcut partea lor pe acest modul pentru că acolo veneau foarte multe teste, informaţii greşite care trebuiau corectate, întrebări la care trebuia răspuns. Modul de social media a fost folosit şi cred că e pentru prima dată când folosim un astfel de modul într-un exerciţiu în România', a mai spus şeful DSU.

Exerciţiul a fost prezentat în detaliu, miercuri, cu ocazia 'Zilei Distinşilor Vizitatori'.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro