Raed Arafat şi-a exprimat speranţa ca aceste atacuri mediatice să fie doar 'trecătoare', arătând că în alte state, cum a fost şi în cazul crizei teroriştilor din Franţa, echipele de intervenţie sunt tratate cu respect.
'Anul trecut am început anul, din păcate, cu o tragedie şi am terminat cu o tragedie. Şi am simţit, poate pentru prima dată, cum o tragedie poate să fie chiar folosită, criticată, comentată de 'experţi', fără nicio formă de analiză adevărată asupra situaţiei. Şi aşteptăm să vedem concluziile care vor ieşi de la cei care fac investigaţiile amănunţite şi să vedem ce vor zice ei. Însă eu consider că anul trecut, pentru noi toţi care lucrăm în sectorul de urgenţă, a fost o transformare, care sper să nu persiste. Pentru că presiunea care se pune asupra sistemului, comandanţilor de intervenţii, cei care iau decizii la faţa locului - nu vorbesc de mine sau de cei care suntem la nivelul la care luăm decizii mult mai complexe, la un moment dat, dacă ni se solicită. Însă cei care sunt la faţa locului simt o presiune pentru că am început să îi atacăm în timpul intervenţiei şi să îi analizăm în timpul intervenţiei, fără ca nici măcar să înţelegem în această intervenţie ce se întâmplă. Lucru pe care nu îl prea vedeţi în alte ţări şi alte locuri', a susţinut Arafat.
El a arătat că nu este împotriva analizei şi dezbaterii acestor intervenţii, însă acestea nu trebuie să creeze presiuni. 'Nimeni nu spune să nu se analizeze la rece lucrurile şi să se discute, să se dezbată acest lucru, este normal, numai că eu am zis-o şi o zic mai departe: nu ştiu când o să avem o decizie greşită luată sau o decizie neluată, adică o lipsă de decizie, tocmai din cauza presiunilor şi din cauză că cineva, în capul lui, o să se gândească 'oare dacă iau decizia asta, ce o să zică cei care mă urmăresc?'. Este o situaţie nouă şi trebuie să ne obişnuim cu ea, din păcate, dar încă o dată: sper să fie o situaţie trecătoare', a afirmat Raed Arafat.
Oficialul MAI a spus că anul trecut au fost făcuţi o serie de paşi pozitivi pentru sistemul de urgenţă, cum ar fi crearea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. 'Ne-a adus într-o fază de integrare despre care pot să spun că nimeni nu se gândea, în care să avem sub o umbrelă tot ce se numeşte sistem de urgenţă care lucrează zi de zi', a evidenţiat el. Potrivit acestuia, înfiinţarea unui astfel de departament necesită timp, nu poate funcţiona de pe o zi pe alta, dar deja s-au făcut paşi importanţi.
Secretarul de stat a mai spus vineri că aniversarea celor 25 de ani de la crearea SMURD va fi sărbătorită în luna septembrie, la Târgu Mureş, locul în care acest sistem a fost creat şi a început să funcţioneze. 'Dumneavoastră toţi, (pompieri, SMURD n.r.) alcătuiţi un model care a pornit acum 25 de ani. Avem 25 de ani de când a fost prima intervenţie a echipelor noastre, iar faptul că rămâneţi un model este un fapt extrem de important pentru toată România', a mai spus Raed Arafat.