Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Crenvurştii din hypermarketuri conţin o cantitate mare de grăsime, untură de porc, monoglutamat, „aromă de pui” şi alte ingrediente specifice produselor comerciale.

„Micul nostru experiment de astăzi presupune să încercăm să reproducem cam ce se întâmplă într-o fabrică producătoare de crenvurşti. Avem în primul rând grăsimea, untura de porc, prezentă în mai toţi crenvuştii, o să mai punem şi nişte piele. Dincolo de carne şi ce mai pretindem că punem într-un astfel de produs, avem o cantitate foarte mare de apă, iar monoglutamatul este omniprezent în tipul ăsta de produs - punem cu generozitate pentru că este ieftin. Am văzut pe unele etichete „aromă de pui” şi am stat şi m-am gândit cu ce putem asocia aroma şi în afară de un cub, nu am găsit nimic. Mai sunt câteva ingrediente absolut apetisante. Polifosfaţi, amidon, nitrit de sodiu, o cantitate foarte mare de sare”, explică Marius Tudosiei, realizatorul emisiunii „Sănătatea în bucate” de la Digi24.

Conţinutul se mizeaxă într-un aparat extrem de puternic. La final, crenvurştii respectivi nu sunt cu nimic mai prejos decât cei din magazine. „Pare absolut incredibil, dar e exact aceeaşi culoare. Colorantul e foarte important şi toţi agenţii care leagă şi oferă consistenţă. E surprinzător că asta obţii”, spune Marius Tudosiei.

Specialistul le recomandă consumatorilor să caute crenvurştii care conţin cât mai multă carne macră şi cât mai puţine chimicale.

Ce conţine salata de icre de la magazin

”Într-o salată de icre, acestea reprezintă doar 2% din conţinut. „Nu că nu s-ar găsi icre de crap, nu sunt nici scumpe, dacă vrei să fii productiv pui 2%, peste toate mai avem ulei vegetal, apă, folosite şi la icrele de casă, dar şi ceapă şi sare, agenţi de gelificare, conservanţi, colorant etc...”, explică Tudosiei.

Numărul de ingrediente dintr-o salată de icre de pe piaţă trece de 15. Neglijabilă rămâne doar cantitatea de icre.

Salata de icre cu doar cinci ingrediente

„Avem miezul de pâine, teoretic o cantitate egală cu cantitatea de icre, mai punem un pic de sare, pe măsură ce lucrează aparatul. Dacă o facem la mână, turnăm uleiul în fir. Se adaugă şi zeamă de lămâie şi apă minerală, apoi ceapa. Salata de casă e asemănătoare la culoare cu cea din oraş, dar este mai sănătoasă şi mai ieftină”, conchide specialistul

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro